Сан Франциско иска да забрани тютюнопушенето в частните домове

Сан Франциско иска да забрани тютюнопушенето в частните домове Снимка: pixabay

Целта на въвеждането на тази мярка е борбата с пасивното пушене

Забраните срещу тютюнопушенето стават все по-масови в САЩ, съобщава San Francisco Chronicle. След като на повечето обществени места цигарите вече са забранени, все по-разпространена практика става забраните да се налагат директно в домовете. Само в щата Калифорния 63 града вече са приложили тази мярка. Последният американски град, който направи този радикален избор, е Сан Франциско. Наредбата, предложена от надзорния съвет на Сан Франциско, законодателния орган на града, ще се прилага за всички кооперации, състоящи се от три или повече обособени апартаменти.

Основната цел на този вид мерки е борбата срещу пасивното пушене. „Не е нужно да обитавате еднофамилен дом, за да имате право да дишате чист въздух“, коментират по този повод от надзорния съвет пред San Francisco Chronicle. „Това право трябва да има всеки, независимо от това къде живее и какви са доходите му."

Предстои следващата седмица да се разгледа наредбата и ако кметът на града я одобри, тя ще влезе в сила от следващия месец. Към момента вече е незаконно да се пуши в общите части на жилищна сграда, каквито са фоайето или асансьорът. Следователно новата забрана ще се разпростира вече върху частни зони. Глобата за неспазването на тази мярка ще бъде до 1000 щатски долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: