Гърция също сваля ДДС в някои сектори на икономиката си

Гърция също сваля ДДС в някои сектори на икономиката си Снимка: Profi.Travel

Антикризисната мярка е предвидена да продължи само 5 месеца.
Докато в българския обществено-политически живот тече разгорещена дискусия дали свалянето на данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорския бизнес от 20% на 9% е правилна фискална мярка, при съседите ни подобен ход вече беше предприет.

Премиерът на страната Кириакос Мицотакис съобщи, че ДДС върху всички видове транспортни услуги, продажбата на безалкохолни напитки, кафе, билети за летни кина и театри ще бъде намален от 24% на 13%. Мярката ще бъде приложена само в периода между 1 юни и 31 октомври тази година.

„Това намаление е част от усилията ни да възстановим туристическия сектор - заяви Мицотакис. - Искаме тези, които пътуват и идват на почивка, да го направят това лято на възможно най-ниска цена."

В Гърция туристическият сектор е основен двигател на икономиката, като през 2019 г. страната е била посетена от над 30 милиона туристи. Планът на южната ни съседка е от 1 юли т.г. да се възобновят всички чартърни полети към страната, а хотелите да отворят врати още на 15 юни.

Ако собствениците на кафенета и други заведения за обществено хранене решат да приложат намаленото ДДС директно върху цените, това ще означава, че в следващите пет месеца кафето и безалкохолните напитки, като сокове, чайове и др., ще бъдат между 20 и 50 евроцента по-евтини.

Както обаче се случи при последното повишение на ДДС, когато собствениците решиха, че разликата в цените трябва да бъде за тяхна сметка, а не за тази на клиентите, така и сега не е изключено те да направят същото и цените да останат непроменени. 

„Германия, Израел, Кипър и България са първите държави, с които страната ни иска да възстанови връзката си“, заяви от своя страна министърът на туризма Хари Теохарис.

Пълният списък на страните, от които туристите ще могат без 14-дневна карантина да пътуват свободно до Гърция, ще бъде обявен по-късно този месец от правителството в Атина. Но както вече стана ясно след онлайн срещата на балканските лидери в началото на тази седмица, от 1 юни българските граждани ще могат да посещават Гърция само с декларация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: