Един банан, два банана...

Един банан, два банана... Снимка: Pixabay

Наред с ябълките или ягодите, бананите са един от най-популярните видове плодове - и един от най-здравословните!

Бананите са класиката в отдела за плодове. Не е чудно, тъй като те са достъпни през цялата година в супермаркета или в магазините за плодове и зеленчуци. Можем да започнем деня с тях или да им се насладим като лека закуска между храненията - тези плодове са също идеални като съставка за готвене и печене (бананов хляб!). 
Защо трябва да хапвате банани всеки ден - и за предпочитане два от тях? Консумацията на тези плодове има положителен ефект върху тялото ни:


1. Чувствате се по-щастливи
Бананите съдържат триптофан, вещество, от което тялото се нуждае при производството на хормони на щастието. Два банана на ден покриват 40 процента от дневната нужда. 

2. Вие сте по-енергични
Спортистите ядат банани преди състезания. Плодовете съдържат малко количество фибри, но съдържат много бързи въглехидрати, които в комбинация с калий и магнезий бързо зареждат нашите енергийни запаси. Резултатът: чувствате се много по-силни. 

3. Сърцето ще ви благодари
Знаете ли, че бананите също регулират кръвното налягане? Ниското съдържание на натрий и високото на калий в плодовете гарантира, че рискът от сърдечен удар може да намалее с до 40 процента, ако ядете банани всеки ден.

4. Храносмилането ви се облекчава
Бананите не само подпомагат производството на слуз в стомаха, но и балансират киселинното pH в храносмилателния тракт. Резултатът: киселините могат да бъдат намалени и храносмилането да се облекчи.

5. Гаденето и проблемите с кръвообращението са нещо от миналото. Не се чувствате добре и дори страдате от проблеми с кръвообращението от време на време? Тогава определено трябва да ядете два банана на ден. Във вас има много фруктоза, което повишава нивото на кръвната захар. Когато се чувствате неразположени, консумацията на банани ще ви помагне да възвърнете силата си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: