Тасмания премина изцяло на възобновяема електроенергия

Тасмания премина изцяло на възобновяема електроенергия Снимка: pixabay

Тасмания обяви, че вече може напълно да осигурява на населението си електричество от възобновяеми източници. През следващата година там ще започнат да генерират дори малко повече енергия, отколкото им е необходима.

Тасманийското правителство обяви, че е първият австралийски щат и една от първите юрисдикции в света, която се захранва  изцяло от възобновяеми енергийни източници, съобщи reneweconomy.com.au.

Тасманийският енергиен министър Гай Барнет заяви, че щатът е станал напълно самодостатъчен и използва електричество само от енергийните проекти за вятърна и водна енергия.

В същото време властите отбелязват, че Тасмания отдавна е един от най-чистите източници на електроенергия в Австралия.

"Постигнахме 100% нива на чиста енергия с ангажимента си да реализираме потенциала за чиста енергия на Тасмания чрез нашите политики и инвестиции в индустрията. Това създава работни места в цялата държава, особено в нашите региони.", отбелязва Барнет с уточненито, че "Тасмания е постигнала 100% възобновяема енергия след въвеждането на една от последните вятърни турбини в централата на пристанището Гранвил. Изследователите ще разширят и увеличат обема на съоръжението, което се намира на западния бряг на щата."

Когато пусне в експлоатация последните две турбини, Тасмания ще има достъп до 10 741 GWh възобновяема енергия - много повече от средните годишни нужди на щата от електроенергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: