Политически лидер на Тибет на посещение в САЩ за пръв път от 60 години

Политически лидер на Тибет на посещение в САЩ за пръв път от 60 години Снимка: pivabay.com

Лидерът на тибетското правителство в изгнание посети Белия дом. Визита на толкова високопоставен тибетски държавник се случва за пръв път от 6 десетилетия. Тази политическа маневра на САЩ се очаква да вбеси Китай, който твърди, че с действията си американската страна се опитва да дестабилизира района на Тибет.

Тибетският президент в изгнание Лобсанг Сангай бе поканен в Белия дом в петък, 20 ноември, за среща с официални лица, се казва в съобщение на Централната тибетска администрация, цитирана от Ройтерс. 

Проведената безпрецедентна среща вероятно ще зададе оптимистичен тон в отношенията между двете страни и ще допринесе за по-нормализирана обстановка при следващи подобни срещи“, се допълва още в съобщението.

Тибетското правителство в изгнание е базирано в град Дхарамсала, Индия. 

Регионът на Тибет се превърна в една от причините за противоречия между САЩ и Китай, като отношенията между двете най-големи икономики в света са достигнали най-лошото си равнище от десетилетия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео през юли обвини Китай в нарушаване на човешките права на хората в Тибет, като допълни, че американската страна подкрепя „значителна автономия“ за региона.

Властта в Пекин отвърна, като на свой ред обвини САЩ, че използват Тибет като средство, с което да разпространяват сепаратизъм и разделение на китайска територия. Китайската страна категорично отхвърли и възможността да си сътрудничи с новоназначения специален координатор на САЩ по тибетските въпроси, Робърт Дестро. 

Китай поема контрола над Тибет през 1950 г. Според официалната власт в Пекин това е станало по пътя на „мирното освобождение“ на региона, което е помогнало на Тибет да отхвърли своето „феодално минало“. 

Според критиците на китайската власт в Тибет, начело с духовния лидер в изгнание Далай Лама, Пекин упражнява „културен геноцид“ над населението там.

Китайският президент Си Дзинпин през август заяви, че Китай е трябвало да построи „непревземаема крепост“ в Тибет, за да съхрани националното единство на Китайската народна република.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: