Част от учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище

Част от учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище

На много места в страната учителите се обявиха против решението и настояха обучението да продължи онлайн.

От днес учениците от 5-и до 12-и клас трябва да се завърнат в класните стаи, според заповедта на министъра на здравеопазването. На много места в страната учителите се обявиха против решението и настояха обучението да продължи онлайн. 

Голяма част от учениците от 8-и до 12-и клас в Русе се връщат в класните стаи. В Пловдивска област завръщането в клас ще стане поетапно. Половината училища в региона са заявили, че предпочитат да редуват присъствената с електронна форма на обучение. В град Пловдив и областта директорите трябва да изготвят графици за присъствено и неприсъствено обучение, така че да се избегне струпване на ученици в сградите.  

Учениците в област Благоевград също се очаква да се завърнат в клас. Изключение правят тези от община Гоце Делчев, в които часовете ще се провеждат изцяло дистанционно още една седмица. 

Учителите в Асеновград се заканиха да бойкотират учебния процес като не влязат в час. В писмо до образователния министър и кмета на града преподавателите заявяват, че са притеснени не само за собствения си живот, но и за живота на децата, и настояват всички ученици да преминат в онлайн обучение до Коледа. 

До края на месеца остават по домовете си учениците от 6-и до 12-и клас в Бургас и Варна, както и в някои гимназии в Хасковско. Решения за начина на учене ще бъдат вземани от педагозите или от областните оперативни щабове в зависимост от развитието на епидемичната обстановка във всеки конкретен град. 

Варианти за връщане на децата в училище ще бъдат обсъждани и в столицата. „Разбира се, ще обсъдим поетапното връщане на учениците в училище, но също така смятам, че не можем да върнем всички ученици след 27 ноември. Трябва много внимателно да помислим по какъв начин да дадем възможност на някои от тях да започнат училище, за да може да се изпълни тази образователна мярка, която предлага министърът на образованието”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Окончателното решение се очаква да бъде взето в началото на тази седмица. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: