Биенале на илюстрацията в Регионален исторически музей - София

Биенале на илюстрацията в Регионален исторически музей - София Снимка: Пепа Маркова

Триъгълната кула „Сердика“, филиал на Регионалния исторически музей в София, приюти за два месеца Биенале на илюстрацията, което се провежда за втори път, съобщава сайтът "Българска илюстрация".  

За второто издание на биеналето са кандидатствали общо 231 художници с 622 творби. Организаторите са получили  заявки за участие от цялата страна, както и от Австрия, Англия, Германия, Италия, Ирландия, Япония, Франция и Испания. От множеството желаещи журито е селектирало 194 художници, на чиито произведения публиката ще може да се наслади до средата на януари 2021 г. Сред тях има както автори с дългогодишен професионален опит в областта на илюстрацията, така и млади художници. 

 

Поради нажежената Covid-обстановка и въведените  рестрикции с цел предотвратяване на разпространението на болестта, събитието нямаше своето традиционно откриване в присъствието на участници и официални гости. Въпреки това, организаторите от сайта "Българска илюстрация" и Регионален исторически музей - София ще се радват да посрещнат желаещите да видят изложбата.  

Експозицията е разделена на две категории – реализирани и нереализирани творби. „Тези, които са влезли във формата на книжно тяло, повечето от тях ще ги видим и като реални книги, експонирани заедно с оригиналните илюстрации. По този начин посетителите на самата изложба ще могат да видят развитието на една картина, която стои закачена на стената като кавалетно произведение на изкуството и как изглежда, когато влезе в книжното тяло на една книга.“, каза за БНР Милена Радева - организатор на събитието и създател на сайта "Българска илюстрация". 

Изложбите на илюстрацията и книгата започват да се организират през 60-те години на миналия век. Първото такова събитие е през 1966 г. и е дело на секция „Графика“ към СБХ. За съжаление, между 1990 и 2006г. такова събитие не е намерило място в културния календар. През 2006 г. беше направен опит за подновяване на традицията с единична изложба в залите на "Шипка" №6. През 2018 г. сайтът "Българска илюстрация" пое инициативата да създаде "Биенале на илюстрацията", като реализира голяма изложба и издава цветен каталог. 

Изложбата „Биенале на илюстрацията 2020“ може да бъде разгледана от 17 ноември 2020 до 17 януари 2021 г. при свободен вход.

Още по темата във

facebook