Биенале на илюстрацията в Регионален исторически музей - София

Биенале на илюстрацията в Регионален исторически музей - София Снимка: Пепа Маркова

Триъгълната кула „Сердика“, филиал на Регионалния исторически музей в София, приюти за два месеца Биенале на илюстрацията, което се провежда за втори път, съобщава сайтът "Българска илюстрация".  

За второто издание на биеналето са кандидатствали общо 231 художници с 622 творби. Организаторите са получили  заявки за участие от цялата страна, както и от Австрия, Англия, Германия, Италия, Ирландия, Япония, Франция и Испания. От множеството желаещи журито е селектирало 194 художници, на чиито произведения публиката ще може да се наслади до средата на януари 2021 г. Сред тях има както автори с дългогодишен професионален опит в областта на илюстрацията, така и млади художници. 

 

Поради нажежената Covid-обстановка и въведените  рестрикции с цел предотвратяване на разпространението на болестта, събитието нямаше своето традиционно откриване в присъствието на участници и официални гости. Въпреки това, организаторите от сайта "Българска илюстрация" и Регионален исторически музей - София ще се радват да посрещнат желаещите да видят изложбата.  

Експозицията е разделена на две категории – реализирани и нереализирани творби. „Тези, които са влезли във формата на книжно тяло, повечето от тях ще ги видим и като реални книги, експонирани заедно с оригиналните илюстрации. По този начин посетителите на самата изложба ще могат да видят развитието на една картина, която стои закачена на стената като кавалетно произведение на изкуството и как изглежда, когато влезе в книжното тяло на една книга.“, каза за БНР Милена Радева - организатор на събитието и създател на сайта "Българска илюстрация". 

Изложбите на илюстрацията и книгата започват да се организират през 60-те години на миналия век. Първото такова събитие е през 1966 г. и е дело на секция „Графика“ към СБХ. За съжаление, между 1990 и 2006г. такова събитие не е намерило място в културния календар. През 2006 г. беше направен опит за подновяване на традицията с единична изложба в залите на "Шипка" №6. През 2018 г. сайтът "Българска илюстрация" пое инициативата да създаде "Биенале на илюстрацията", като реализира голяма изложба и издава цветен каталог. 

Изложбата „Биенале на илюстрацията 2020“ може да бъде разгледана от 17 ноември 2020 до 17 януари 2021 г. при свободен вход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: