Zoom спира безплатните регистрации на потребители в Китай

Zoom спира безплатните регистрации на потребители в Китай Снимка: Unsplash.com

Считано от 1 май, платформата за видео разговори предлага само платени потребителски профили на ползвателите си в Китай.

Tова обявиха във вторник от ръководството на Zoom Video Communications. Нерегистрирани потребители могат да се включват безплатно в Zoom срещи, които са създадени само от закупен акаунт. Промяната е била продиктувана от „регулаторни изисквания“ в азиатската страна, а самата платформа е под внимателно наблюдение от страна и на САЩ, и на Китай в момент, в който двете държави са в търговска война. 

Това не е първият случай, в който Zoom преминава през трудности на китайския пазар. През есента на миналата година платформата беше временно блокирана там от страна на правителството. Изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан е от китайски произход, но живее в Щатите повече от двадесет години и има американско гражданство от 2007 г. 

Това не попречи, обаче, на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, Нанси Пелоси, да нарече Zoom „китайска фирма" през април. Изказването ѝ беше мотивирано от случаи на грешка в конфигурацията на информационния маршрут, при която данни на потребители извън Китай са преминали през центрове за обработка в азиатската страна. Ерик Юан се извини за инцидента с обработка на данни. Това забави въвеждането на нови функционалности в платформата с 3 месеца, за да се проведе разследване на случая, въпреки вълната от интерес към продукта на компанията. Юан също така обясни в Twitter, че „наличието на офиси в Китай не е тайна, а е позната практика сред много международни технологични фирми, които създават клонове на американските си бизнеси в чужбина". 

Преди близо седмица от Zoom обявиха, че в следващите две години планират да открият два нови центъра за изследвания и разработки във Финикс и Питсбърг. Целта е компанията да увеличи с 60% работния си контингент в сферата на инженерството.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: