Очакван спад в търсенето на петрол

Очакван спад в търсенето на петрол Снимка: Photo by Francesco Boncompagni on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 18.05)
Международната агенция по енергетика (IEA) беше по-малко песимистична в прогнозите си за спад в търсенето на петрол през 2020 г., благодарение на облекчаващите ограничения за локдаун. Очаква се търсенето да спадне с 8,6 милиона барела на ден (bpd) според месечния доклад на международната организация, което е с 690 000 повече от миналия месец.


Тази по-малко песимистична перспектива идва на върха на изненадващия спад на американските запаси (първи спад от януари), което позволява на петролните пазари да спечелят известно положение. По този начин Brent се търгува около 32 USD, докато WTI се търгува около 28 USD за барел.

Златото остава много търсено и се движи към годишните си максимуми от 1736 щатски долара за унция. Среброто предлага изход от предишния си спад и аванси до 16,22 USD.

От друга страна, цените на индустриалните метали остават под натиск, подкопани от търговското напрежение между Пекин и Вашингтон. Медта падна до 5155 щатски долара, а алуминият и никелът съответно до 1433 долара и 12 084 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: