ЕС: Ваксината ще се разпределя справедливо

ЕС: Ваксината ще се разпределя справедливо Снимка: pixabay

ЕС се е договорил за 300 милиона дози ваксини с BioNTech и Pfizer. Ваксината ще бъде разпределена справедливо, подчерта BioNTech. Междувременно в Германия хората обмислят как ваксинациите трябва да работят на практика.

След като вчера комисията на ЕС обяви, че е договорила доставка на ваксината от фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, сега иска официално да я обвърже с договор, заяви Урсула фон дер Лайен. В допълнение здравният комисар Стела Кириакидес ще представи законодателен пакет, с който Европейският съюз иска да се въоръжи по-добре срещу бъдещи пандемии и подобни опасности.

BioNTech и Pfizer обявиха в понеделник, че тяхната ваксина предлага над 90 процента защита срещу COVID-19. Проучванията обаче все още продължават. Те обявиха искане за допускане в САЩ най-рано за следващата седмица. Допускане трябва да се търси и в Европа. ЕС се договори с двете компании да закупи до 300 милиона дози ваксини.

Базираната в Майнц компания BioNTech се противопостави на опасенията, че ваксините, разработени с американската компания Pfizer, първоначално могат да бъдат разпространявани преференциално в САЩ. „Разбрахме се с Pfizer, че ще разпределяме ваксината равномерно и справедливо", каза финансовият директор на BioNTech Sierk Poetting пред Stuttgarter Nachrichten и Stuttgarter Zeitung. Неговата компания категорично не иска да има несправедлива инфлация на партидите в отделни региони, подчерта Poetting. Ето защо BioNTech придава значение на факта, че голяма част от ваксината може да бъде произведена в Европа. „Ние ще вземем решение за разпространението заедно с Pfizer", подчерта финансовият директор.


Междувременно в Германия хората обмислят как на практика трябва да направят ваксинациите. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан очаква до 100 милиона дози от ваксината BioNTech / Pfizer за федералната република. Федералният министър на научните изследвания Аня Карличек каза, че трябва да има информационна и образователна кампания за ваксинацията. Федералното правителство ще разчита на пълна прозрачност, когато става въпрос за страх от ваксинации или странични ефекти, каза тя пред Augsburger Allgemeine. „За да се противопоставим на този страх, е важно населението да бъде информирано и образовано за ефективността на ваксинацията и рисковете от нея." Тя потвърди, че няма задължителна ваксинация.

 

Федералното правителство се придържа към прогнозата си, че ваксината няма да се предлага в цялата страна до следващото лято, каза Карличек. Федералната асоциация на Общата здравна каса предполага, че федералното правителство ще покрие разходите за ваксинации срещу коронавируса. „В допълнение към ваксините ние също трябва да финансираме медицински услуги и разходи за инфраструктура“, каза председателят на Федералната асоциация на AOK Мартин Лич от редакционната мрежа в Германия. „Като законни здравни застрахователи, ние от Общата здравна каса сме щастливи да предоставим своите структури за фактуриране на тези разходи, при условие че разходите се компенсират от федералните субсидии."

Епидемиологът Рюдигер фон Крийс, който е член на Постоянната комисия за ваксинация в Института „Роберт Кох", спомена във вторник вечерта по ARD за предизвикателството да се ваксинират много хора за кратък период от време. За да направите това, първо трябва да разполагате с подходящ персонал. „Обществената здравна служба е толкова изтънена, че със сигурност не може да се справи с това. Вероятно ще се опита да привлече други лекари - например пенсионери."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: