Резултатите от изборите в САЩ ще са от полза за ЕС, смята Вебер

Резултатите от изборите в САЩ ще са от полза за ЕС, смята Вебер Снимка: pixabay,com

Победата на Джо Байдън в президентските избори в Съединените щати ще бъде от полза за Европейския съюз в преговорите с Великобритания относно отношенията между двете страни след края на Брекзит. Това мнение сподели водещият евродепутат Манфред Вебер, който е и лидер на най-голямата политическа група в Европейския парламент. 

 

Борис Джонсън вече не може да обявява пред гражданите на Великобритания, как той ще успее да сключи незабавна и изключителна търговска сделка със САЩ веднага щом напусне ЕС. Просто вече никой няма да му повярва.“, заяви Вебер.

Джо Байдън е открит привърженик на Белфасткото споразумение, което води до по-голямо значение  на темите, свързани с ирландските граждани, живеещи от двете страни на границата на Северна Ирландия и Република Ирландия. Всичко това е положително за нас, членовете на ЕС, в преговорите с нашите британски приятели.“, допълни Манфред Вебер. 

 

Водещият европейски политик засегна и темата за това, как изборът на новия президент в САЩ ще се отрази на европейския популизъм:

Начинът, по-който Доналд Тръмп правеше политика, не работеше. Хората не гласуваха за него, а да не бъдеш преизбран, когато си действащ президент, не се случва често. Поради тази причина, посланието, което се отправя с избирането на нов държавен глава, е съвсем ясно. Много от европейските популисти със загубата на Тръмп, изгубиха в някакъв аспект своя символ и обект на подражание, своя герой.“.

 

Независимо от това, търговските отношения между ЕС и САЩ веднага бяха върнати като основна тема, с изявлението на ЕС от понеделник, в което се казва, че Европейският съюз ще продължи с налагането на такси за вноса на американски стоки

 

Според Вебер, това е повод да се направи рестарт на търговските отношения между двете страни:

Заедно, Америка и Европа, представляваме около 50% от глобалния брутен вътрешен продукт, което ни дава увереност, че заедно като западни общества, споделящи общи ценности като върховенство на закона и демокрация, ще успеем да зададем правилата на утрешния ден, което е особено важно на фона на икономическата сила на Китай.“, завърши Манфред Вебер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: