Какво ще донесе 2021 г.?

Какво ще донесе 2021 г.? Снимка: Photo by Chris Barbalis on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 7.11)

Индекси


През изминалата седмица явно доминира червеното, независимо от географския район.

 

В Азия Nikkei загуби 2,3%, Hang Seng - 3,2%, и Shanghai Composite - 1,6%.

 

В Европа загубите са още по-значителни, като CAC 40 се влоши с 6,4%. Dax падна с повече от 8,5%, a SAP, най-голямата му капитализация, спадна с 25%. За Footsie загубите възлизат на 4,8%.

 

По отношение на периферните страни от еврозоната, Португалия регистрира седмична загуба от 4,7%, Испания - 6,6%, и Италия - 6,9%.

 

В САЩ Dow Jones е спаднал с 6,9%, S&P 500 е с 5,8%, а Nasdaq100 е с 5,4%.

 

Стоки

 

Цените на Brent и WTI се гмуркат под 40 USD за барел. Засилването на здравните мерки в Европа е синоним на по-малка мобилност на Стария континент и следователно спад в потреблението на петрол. Brent се търгува на ниво от 38,2 долара, докато WTI спада до 36 долара за барел.

 

Падащите фондови индекси не кореспондират непременно с нарастващите цени на златото. Златният метал загуби позиции миналата седмица, обременен от силата на зелената валута. По този начин златото се върна към най-ниските си стойности през септември - близо 1860 щатски долара. Среброто следва същия път при 23,3 долара.

 

Всички компоненти на сегмента на индустриалните метали отчитат седмичен спад, с изключение на оловото, което се възстановява до 1800 долара за метричен тон. Медта се търгува на 6690 USD, алуминият се търгува на 1796 USD, докато калаят пада до 17 700 USD.

 

Пазари на акции

 

Китайската Tesla

 

NIO е пионер на китайския пазар на електрически превозни средства от висок клас. Компанията проектира и произвежда два SUV модела, ES8 и ES6, и вероятно може да се сравни с Tesla. NIO се откроява и с иновативни услуги като Power Swaps, което позволява на потребителите да обменят празната си батерия за заредена за само 3 минути. Друга опция е Power Mobile, която позволява на потребителите да поръчват камион за презареждане на своя SUV навсякъде, а Power Express, 24-часово приложение за презареждане при поискване, работи като Uber, като централизира всички свои услуги.

 

Следователно китайската компания излиза далеч отвъд обикновената домашна станция за зареждане. NIO постепенно преодолява проблемите с автономността и презареждането на електрически превозни средства, които често се възприемат като пречка за покупката.

 

Тази стратегия е отразена в последните данни на компанията, тъй като доставките й само се увеличават. Всъщност NIO достави 12 206 превозни средства през последното тримесечие, което е ръст от 154,3% на годишна база, като общият брой на доставените автомобили през 2020 г. достигна 26 375.

 

В резултат на това анализаторите очакват силен ръст на продажбите с приходи от 4951 през 2018 г. (в милиони CNY, еквивалентни на 634,3 млн. евро), които се очаква да се увеличат до 43 467 до 2022 г. (в милиони CNY, еквивалентни на 5,6 млрд. евро). Анализаторите обаче също вярват, че NIO не се очаква да бъде печеливша преди 2022 г. Както и при Tesla, този момент може да бъде катализатор за цената на акциите на NIO.

 

Наскоро компанията свали 5000-то си превозно средство от производствената линия в рамките на един месец, което стана възможно благодарение на надграждането на линията. Цената на акциите на NIO се възползва от това, за да скочи с повече от 16% вчера, като доведе представянето си през 2020 г. до 695%, далеч от увеличението на Tesla от 391%.

 

Пазар на облигации

 

Ръководителят на ЕЦБ г-жа Лагард предположи, че размерът на общия пакет на ЕНПП може да бъде увеличен и всички нейни съществуващи инструменти могат да бъдат калибрирани, ако е необходимо, през декември. 

 

Спредовете в BTP-Bund се стесняват с приблизително пет базисни точки. Доходността на германската облигация се стабилизира на -0,62%, а на френската OAT се стабилизира на -0,33%, докато италианската десетгодишна облигация падна до 0,74%. Все още в Южна Европа дълговете на Португалия и Испания се доближават до скоро отрицателна доходност от 0,11% и 0,14% съответно.

 

От другата страна на Атлантическия океан, няколко дни преди американските избори и все още без план за възстановяване, показателят за облигации остава напрегнат, с постепенно покачване до 0,82%.

 

Forex пазар

 

Европейската валута е в отбрана след съобщенията за нови блокировки в Европа. Мерките, които дават приоритет на здравната безопасност в ущърб на икономиката във всички страни от еврозоната, санкционират валутата. EUR/USD се търгува под 1,17 долара и се връща към 20-седмичната си средна стойност.

 

Този провал на еврото е проверен спрямо йената, големия победител в стресовата ситуация. EUR/JPY губи 200 базисни точки през седмицата и се търгува на 122,5 йени.

 

Японската валута се подобрява спрямо всички свои колеги като сигурна валута. USD/JPY се търгува до 6-месечно дъно при JPY 104. Трябва да подчертаем и курса на биткойн, който току-що е достигнал връх от януари 2018 г., на USD 13 850, увеличавайки се с повече от 12% за една седмица.

 

Тази печалба се дължи отчасти на съобщението, направено от Paypal, за приемане на тази криптирана валута като валута на плащане.

 

Икономически данни

 

Статистиката беше смесена за Германия миналата седмица. IFO спадна до 92,7, продажбите на дребно с 2,2% (консенсус -0,6%), докато БВП нарасна с 8,2% през третото тримесечие (-9,7% през Q2), а цените на вноса нараснаха с 0,3% (очаква се -0,3%).

 

За Франция потребителските разходи са намалели с 5,1% (консенсус -1,5%), индексът на CPI е -0,1%, но БВП се е възстановил повече от очакваното (+ 18,2% срещу + 15% очаквано) след 13,7% спад през второто тримесечие.

 

За еврозоната индексът на CPI беше в съответствие с очакванията при -0.3%, БВП се възстанови с 12,7% през Q3 (-11,8% през Q2), а равнището на безработица остана непроменено на 8,3%.

 

В Съединените щати макроикономическите данни като цяло бяха успокояващи. Поръчките за дълготрайни стоки се възстановиха с 0,8%, производственият индекс на Ричмънд се повиши до 29, а индексът на Мичиган до 82,18, БВП скочи с 33,1% през Q3 (-31,4% през Q2), разходите на домакинствата и доходите се увеличиха съответно с 1,4% и 0,9%. Индексът на Conference Board, от друга страна, разочарова от 100,9, а продажбите на по-стари жилища спаднаха с 2,2%.

 

Какво ще донесе 2021 г.?

 

Настоящото положение предизвиква безпокойство, като икономиките и преди всичко свободите са силно засегнати.

Нациите, с помощта на централните банки, винаги трябва да правят повече, „колкото и да струва", каза френският президент Еманюел Макрон. Това може да се направи, тъй като условията за дълг на страните трябва да бъдат изключителни, като процентите често са отрицателни или близки до нулата.

 

Финансовите пазари започват да си представят бъдещия профил на растеж. След поредния масивен рецесивен шок през последното тримесечие в регионите по света, които са изправени пред блокировки, какъв е потенциалът за възстановяване през 2021 г.? Арсеналът от парични и фискални мерки трябва да помогне, но това отново ще зависи от здравната обстановка по света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: