6 страни съобщават за COVID-19 във ферми за норки

6 страни съобщават за COVID-19 във ферми за норки Снимка: https://pixabay.com/

Дания и САЩ са сред шестте държави, които обявяват нови случаи на коронавирус във ферми за норки, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

Италия, Холандия, Испания и Швеция са другите държави, които са открили SARS-CoV-2 при норки, се казва в изявление на СЗО. 
Дания наложи строги мерки в северната част от страната, след като предупреди, че мутация на вируса се предава от норки на хора и е заразила 12 души
Копенхаген предупреждава, че мутацията може да застраши ефективността на всяка бъдеща ваксина и разпореди избиването на всички 15-17 милиона норки в страната. 
В събота (7 ноември) Великобритания забрани влизането на всички чужденци, идващи от Дания, след като мутацията беше открита и при хора. 
Учените казват, че мутациите на вирусите са често срещани и често безвредни и тази не причинява по-тежки заболяваня при хората. 
Но датските здравни власти изразиха загриженост, че този щам, известен като „клъстер 5", не се инхибира от антитела в същата степен като нормалния вирус, и се страхуват, че може да застраши ефикасността на ваксините, които се разработват по целия свят. 
„Първоначалните наблюдения показват, че клиничното представяне, тежестта и предаването сред заразените са подобни на тези на други циркулиращи вируси на SARS-CoV-2", се казва в изявлението на СЗО в петък. 
„Обаче вариантът „клъстер 5" има комбинация от мутации или промени, които не са били наблюдавани по-рано. Последиците от идентифицираните промени в този вариант все още не са добре разбрани", предупреждава СЗО. 
Агенцията на ООН заявява, че предварителните констатации показват, че този вариант има „умерено намалена чувствителност към неутрализиращи антитела". 
СЗО призова за допълнителни проучвания, за да се проверят предварителните констатации и „за да се разберат всички потенциални последици от това откритие по отношение на диагностиката, терапевтиката и ваксините в процес на разработване". 
„Въпреки че се смята, че вирусът е свързан с прилепите, неговият произход и междинен гостоприемник (и) на SARS-CoV-2 все още не са идентифицирани", отбелязва СЗО. 
От юни тази година в Дания са идентифицирани 214 случая на COVID-19 при хора с варианти на SARS-CoV-2, свързани с отглеждани норки, включително 12 случая с уникален вариант, за които се съобщава на 5 ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: