НАП започва тайни покупки и открито наблюдение по пазарите

НАП започва тайни покупки и открито наблюдение по пазарите

Инспектори на звеното за фискален контрол в НАП започват масови проверки в пазарите в цялата страна, съобщават от  приходната агенция. Ще бъдат извършвани т.нар. открити наблюдения, при които служители на НАП следят продажбите в продължение на дни и сравняват резултатите с предходни периоди, както и тайни покупки.  

По време на проверките ще се наблюдава отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, уточняват от агенцията, като напомнят, че неиздаването на фискален бон се санкционира с до 2000 лв., като търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец. 

Инспекторите ще използват също информация от дистанционната връзка на фискалните устройства със сървърите на НАП, за да открият значителни разлики при търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари. 

„Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права“, каза по повод започващите проверки директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков
 

Още по темата във

facebook