ACI: Близо 200 европейски летища са изложени на риск от несъстоятелност

ACI: Близо 200 европейски летища са изложени на риск от несъстоятелност Снимка: Photo by Pascal Meier on Unsplash

Близо 200 летища в цяла Европа са изложени на риск от несъстоятелност поради колапса на въздушния транспорт, предупреди търговският орган на европейските летища.

193 летища в Европа „са изправени пред риска от изпадане в несъстоятелност през следващите месеци, ако пътникопотокът не започне да се възстановява до края на годината". Това сочи доклад на International Airport Council (ACI) Europe. В документа се казва, че засегнатите са предимно регионални летища, които извършват само вътрешни полети.


Смята се, че тези рискови летища наемат общо 277 000 души и генерират колективни годишни приходи от 12,4 милиарда евро. ACI Europe обаче подчертава, че по-големите европейски летища и центрове „не са имунизирани от големия финансов риск".


Те намалиха разходите докрай и използват финансовите пазари, за да консолидират резултатите си и да създадат финансови щитове", казват от ACI Europe. Организацията също така призова правителствата да „засилят осигуряването на необходимата подкрепа" за 20 големи европейски летища, които са претърпели внезапно увеличение на дълга от 16 милиарда евро - близо 60% от оборота си за нормална година.


Цифрите, публикувани днес, рисуват драматично мрачна картина - каза Оливие Янковец, генерален директор на ACI Europe. - Осем месеца след кризата всички европейски летища изгарят пари в брой, за да останат отворени, като приходите далеч не покриват разходите за операции, да не говорим за капиталовите разходи."


Сегашното налагане на карантини от страна на правителствата, а не на задължителни тестове, доближава летищата в Европа до ръба с всеки изминал ден.“ Броят на пътниците на летищата в Европа през септември е спаднал със 75% в сравнение със същия месец през 2019 г., а ACI Europe казва, че „загубените пътници“ от януари досега са 1,29 милиарда.


В разгара на втората вълна гарантирането на безопасно пътуване по въздух продължава да бъде нашата основна грижа - каза Оливие Янковец. - От решаващо значение е да намалим възможно най-много рисковете от разпространение на заразата.


ACI Europe призовава за широко въвеждане на тестове за COVID-19 на летищата, за да се избегнат карантинните мерки и да се помогне за възобновяване на трафика. „Фактът, че тези летища трябваше да съкратят хиляди висококвалифицирани работници, очевидно застрашава бъдещето им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: