Успешна седмица за петролния пазар

Успешна седмица за петролния пазар Снимка: San Francisco Chronicle

(Седмичен пазарен коментар 28.10)


Седмицата завърши по-добре, отколкото започна за петролните пазари. Поради бавното световно търсене цените се възстановиха благодарение на намесата на Владимир Путин, готов да отложи увеличаването на производството в страната си, ако е необходимо. Изглежда, че се оформя консенсус със Саудитска Арабия, където вече са събрани гласове по този въпрос. Brent все още се търгува близо до 43 долара срещу 40,7 долара за барел WTI.


Златото и среброто поставиха развитието си на пауза тази седмица. Това плоско развитие е в контраст с прогнозите на Goldman Sachs, което е особено оптимистично за тези благородни метали през следващата година. Американската банка се насочва към средни цени от 2300 USD за злато и 30 USD за сребро. Междувременно унция злато при 1910 щ.д. и унция сребро при 24,7 щ.д. ще бъдат достатъчни.


Медта е на стойност 7000 щатски долара за метричен тон и следователно напредва с почти 50% от нивото си през март. Недостигът на предлагане в Чили и голямото търсене от Китай са факторите, които движат цените по-високи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: