Глобален пазар за средства против акне - анализ

Глобален пазар за средства против акне - анализ


Глобалният пазар на лекарства за акне се оценява на 11 865,9 милиона долара през 2019 г. и се очаква да достигне 13 357,57 милиона долара до 2027 г. при комбиниран годишен темп на растежа от 3,80% от 2020 до 2027 г.

Акнето или акне вулгарис е едно от най-често срещаните кожни състояния, причиненo от промени в кожните структури. То засяга милиони юноши по целия свят. Характеризира се с пъпки, черни точки, мазна кожа и белези. Има два вида акне - невъзпалително и възпалително, като последното се лекува по-дълго и може да причини трайни белези върху кожата. Обикновено засяга кожата със сравнително голям брой потни жлези като горната част на гърдите, гърба и лицето. Лекарствата срещу акне са без рецепта и с лекарско предписание  като ретиноиди, изотретиноин, антибиотици, салицилова киселина, бензоил пероксид и орални контрацептиви.
Увеличението на разпространението на акне е основният фактор, който допринася за растежа на този пазар. Други фактори, които стимулират пазара, включват нездравословен начин на живот в града и наличие на добри средства за борба за акне. Въпреки това страничните ефекти, свързани с употребата на лекарствата и наличието на алтернативно лечение, възпрепятстват растежа на пазара. И обратно, разработването на ефективни лекарства с по-малки странични ефекти и висок пазарен потенциал в нововъзникващите икономики се очаква да осигури добри възможности за растеж на пазара.
 Избухването на COVID-19, започнало от китайския град Ухан, сега се е разпространило в световен мащаб. Почти всеки народ се справя с огнището. Пандемията е повлияла на пазара на лекарства за акне и много дерматологични клиники вече не са отворени за обществени услуги поради противоепидемиологичните мерки. Няколко болници и клиники са трансформирани в центрове на COVID-19, използващи болнични структури, определени за пандемия, за лечение и изолиране на пациенти с инфекцията. Освен това поради наложена карантина много пациенти не могат да посещават дерматологични клиники и аптеки, за да вземат рецепти. В тази пандемична ситуация фактори като телемедицината се превърнаха в подходящ и ефективен начин за предлагане на необходимите дерматологични услуги на пациенти с акне.

Глобалният пазар на лекарства за акне е сегментиран в терапевтичен клас, състав, тип, тип акне, канал за разпространение и регион.
 По терапевтичен клас пазарът е разделен на ретиноиди, антибиотици, салицилова киселина, бензоил пероксид и други. Ретиноидният сегмент се класифицира допълнително на локален ретиноид и комбиниран ретиноид и орален ретиноид (изотретиноин). 
Освен това сегментът на антибиотиците е допълнително подсегментиран в локални антибиотици и комбинирани антибиотици и перорални антибиотици. 
Въз основа на формулировката пазарът се разделя на локални лекарства и лекарства за перорално приложение. 
По вид се разделя на лекарство, отпускано по лекарско предписание, и извънборсово лекарство. 
По тип акне той е фрагментиран на невъзпалително и възпалително акне. По канал за разпространение се класифицира в магазин за търговия на дребно, аптеки и дрогерии и електронна търговия.
 В регионален план той се анализира в Северна Америка, Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и всички останали области.

По терапевтичен клас сегментът на ретиноидите представлява най-голям дял през 2019 г. Ретиноидите са най-ефективни при умерено до тежко акне, тъй като отпушват порите, позволявайки на локалните кремове и гелове да работят по-добре. Освен това ретиноидите намаляват поствъзпалителната хиперпигментация, като същевременно предотвратяват образуването на ново акне по кожата. Очаква се сегментът на салициловата киселина да расте с най-високия комбиниран темп на растеж от 2020 до 2027 г.

Въз основа на типа в момента сегментът на лекарствата с рецепта е този, генериращ приходи на пазара на лекарства за акне. Продуктите за акне, отпускани по лекарско предписание, като антибиотици, обикновено се предписват с бензоил пероксид или локален ретиноид, което създава ефективна комбинация, която се очаква да стимулира пазара на лекарства с рецепта по време на прогнозния период. От друга страна, очаква се сегментът на лекарствата, които се продават без рецепта, да достигне комбиниран годишен темп на растеж от 3,20% през прогнозния период поради нарастването на предпочитанията на популацията пациенти, които използват безрецептурни продукти , тъй като са удобни за закупуване и обикновено са по-евтини. 

Азиатско-Тихоокеанският регион ще покаже най-високия темп на растеж от 4,9% през 2020-2027 г.

Северна Америка представлява най-големия дял от приходите през 2019 г. и се очаква да запази своето господство от 2020 г. до 2027 г. поради многобройни изследвания, свързани с терапията срещу акне. Очаква се обаче Азиатско-Тихоокеанският регион да регистрира най-високия ръст по време на прогнозния период поради увеличаване на броя на нови продукти, голямото търсене на терапии срещу акне и нарастването на разходите за здравеопазване, както и нарастването на осведомеността, свързана с новоразработените терапевтични средства, които могат да заменят конвенционалното лечение на акне.

Някои от ключовите играчи, работещи на пазара на лекарства за акне, включват Almirall SA., Bausch Health Companies Inc., GlaxoSmithKline Plc (GSK), Johnson & Johnson, Galderma SA, Mayne Pharma Group Limited, Mylan NV, Pfizer Inc., Sun Pharmaceutical Industries Limited и Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: