Как да се научите да предвиждате промените в цената на биткойна

Как да се научите да предвиждате промените в цената на биткойна Снимка: pixabay

Често движението на криптовалутните котировки може да се предскаже, ако се следват определени правила.
Тук ще разберете защо не трябва да играете срещу тренда, струва ли си да се опитате да уловите дъното и как правилно да навлезете на пазара.

Има няколко начина за прогнозиране на промените в цената на криптовалутите и други финансови инструменти. Как да определим обръщането на тренда, защо емоциите на инвеститорите играят важна роля на цифровия пазар и какво трябва да се наблюдава, за да се научим как да предсказваме движенията на котировките на биткойна и алткойна.

Xena Financial Systems:

Първо, никога не трябва да се опитвате да хващате „падащ нож", тоест да заставете срещу тренда. Когато трендът се обръща, той „издъхва“ бавно и най-често това е правилната точка на завъртане, която прилича на дъното на чаша или капачка от другата страна.

И трябва внимателно да наблюдавате броя на портфейлите, броя на транзакциите и разходите за добив - тези данни помагат да се разбере съотношението на търсенето и предлагането (приложимостта) на биткойна.

Също така е важно да се следят нивата на подкрепа или съпротива, но е по-правилно да ги наричаме „зони“, защото това не са нива като линии, а зони около някои цени, които активът се опита да преодолее няколко пъти. Например зоната от $ 12 500-13 000 е важна зона.

 
За прогнозиране на пазара се използва технически анализ, при който най-често се използват ценови модели: двоен връх, двойно дъно, симетричен триъгълник. Използват се и инструменти на Фибоначи.

Тъй като пазарът има висока волатилност, дължината на импулсните вълни ще се определя от инструментите на Фибоначи по отношение на предишната вълна. За подробен пропорционален анализ можете да изучите вълновия анализ или метода на хармоничните модели (пеперуда, рак, прилеп, акула...).

Всеки актив има своя амплитуда на колебания. Един метод за оценка винаги допълва друг.

Никой не знае кога ще започне и завърши трендът.

Никой не знае къде ще спре активът. Опитните търговци не хващат „ножове“ на пазарите, не работят срещу движението му. Статистическият анализ дава възможност да се предвиди обрат.

Но всички методи за анализ се прилагат с някаква вероятност. Важните нива на обръщане на цените трябва да имат силни сигнали. Ако всички ясно прогнозираха движението на пазара, тогава всички инвеститори винаги щяха да правят пари и пазарът в крайна сметка нямаше да съществува.

Hodlhodl:

Не е добра идея да правите прогнози, това е много неблагодарно дело. Пазарът на криптовалута е див запад, където често всички известни методи за анализ не работят много добре или изобщо не са приложими. Ето защо е добре да се  разчита на стратегията DCA  (dollar cost average) - среден разход за долар - и постепенно да се навлиза на пазара с малки количества. По този начин няма да е необходимо да правите прогнози и да се опитвате да уловите идеалния момент. Това е малко вероятно да се получи.

Няма универсална техника, която да ви позволява точно да определите дъното и върха. Дори професионалистите на пазара грешат. За да усетите пазарните тенденции, трябва да проучите актива, да прегледате движенията му в миналото, какво е провокирало растежа му и какво - спад.

Обикновено позитивните новини за технологичното развитие, за предстояща актуализация, за сътрудничество с големите играчи в традиционните финансови услуги провокират увеличаване на курса, а съобщенията за хакерски атаки, кражби, уязвимости в кода - намаляване.

Но пазарът на криптовалути е много емоционален и в много отношения движението на курса зависи от настроението на инвеститорите. Защо в един момент инвеститорите имат усещането, че тази актуализация ще доведе до скок в развитието на някоя криптовалута, а в друг момент подобна актуализация не ги вдъхновява - трудно е да се предскаже.


Сега, за да се определят настроенията на инвеститорите, често се използват алгоритмични решения, които анализират огромен набор от данни в социални мрежи, медии, свързват ги с данни за търговия и дават определена прогноза, но това също не е панацея.

Така че добре дошли в света на криптовалутите - тук няма гаранции, но поне е весело.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: