Учените успяха да „дигитализират" строителните обекти

Учените успяха да „дигитализират" строителните обекти Снимка: popmech.ru

Нова технология помага да се следи строителството по всяко удобно за клиента време, без той да излиза от вкъщи.

Стартъпът OpenSpace представи технология за създаване на дигитални копия на строителни обекти. Тя ще позволи в реално време да се следи ходът на строителството.

Проследяването на строителния процес е трудно. Необходимо е постоянно да се ходи до обекта и да се наблюдават различните етапи на проекта. Новата програма ще ви помогне да се следи как се развива строителството по всяко удобно за вас време, без да излизате от вкъщи.

В строителството главните изпълнители и строителните предприемачи често се нуждаят от някой, който да присъства физически на работното място. Това е необходимо, за да се контролира срокът за предаване на обекта и качеството на извършваните строително-ремонтни работи.

Възможно е и да наемете фотограф, който ще заснеме етапите на проекта през определени интервали от време. И двете решения обаче са несъвършени и могат да доведат до проблеми при отчитането на работата и до забавяне на изпълнението на проекта. 

Стартъпът OpenSpace предоставя решение, което използва 360-градусови камери и компютърно зрение, за да създаде дигитални копия на строителните обекти в реално време.

Според разработчиците, всичко, което клиентите трябва да направят, е отидат до работната площадка с малка 360-градусова камера, поставена на каската. Механизмът OpenSpace Vision Engine автоматично съпоставя снимките с работните планове, така че да се получи нещо подобно на панорамните снимки в Google Maps. Клиентите могат дистанционно да посещават строителните обекти и да гледат как върви напредването на строителството във времето.

Компанията също така въвежда аналитични решения, които помагат на клиентите да следят напредъка на проекта и да идентифицират различните части на обекта.

Към настоящия момент OpenSpace е помогнала на клиентите да картографират над 500 милиона квадратни метра строителни обекти, включително мостове, болници, футболни стадиони и големи жилищни сгради.

Новата програма помага на работещите в строителната индустрия да направят отчитането по-удобно, да сведат до минимум пътуванията до обекта, да намалят рисковете и да получат много други изгоди.

По-голямата част от информацията, събрана от OpenSpace, клиентите и изпълнителите никога не са получавали по-рано. Според разработчиците новата технология може да създаде цял нов пазар от подобни програми, което ще помогне за подобряване на строителната индустрия.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: