Директорът на БНР поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Директорът на БНР поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Балтаков поиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че иска договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември, съобщава националната медия.  

Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков в ефира на БНР.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект, обясни Андон Балтаков

„Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговият екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в които аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията, и са ги сложили така, че да изглежда едва ли не сякаш аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио", аргументира се Балтаков.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

„Последният вариант на проекта, който е при мен, е с дата 25 юни 2020 г. Изпратен е до БНР на 10 юли. Аз имах един месец да дам становище по някои от въпросите, които имаше Министерският съвет, аз съм ги дал и съм ги входирал в Министерството на културата на дата 10 август. Месец и половина по-късно ние получаваме законопроект, който БНР не е виждало. Там стои името на Българското национално радио, което означава, че този законопроект е изработен в работна група. Не, не е. Затова може би г-н Боил Банов трябва да си подаде оставката, защото той манипулира работата на една работна група.“

Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили - поне 7 или 8 члена, които ние лично сме поставили и аргументирали, аз лично съм мотивирал тяхното присъствие, които касаят управлението на обществените медии“, поясни още генералният директор на обществената медия.

„Не може да има една обществена мисия и един нов начин на финансиране и те да бъдат управлявани или организирани по стар начин. Става въпрос за начина, по който е отговорен генералният директор, за начина, по който се формират управителните съвети“, допълни Балтаков.

„Няма значение дали е Андон Балтаков или Христо Петров генерален директор. Българският закон е несъвършен. След две години, ако аз си изкарам целия мандат, ще трябва да предложа нов управителен съвет. Той ще работи с бъдещия генерален директор.“

Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии в България. 20 години и повече обществото иска да има гарантирано свободни, независими обществени медии и продължаваме да шикалкавим, и продължаваме да правим чисто от административна гледна точка да се търсят вратички, за да могат да се оставят вратички. Затова в БНР да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да го допусна това нещо."

„Аз искам Българското национално радио да бъде политически и икономически независимо, от ден първи. Премахваме страха. Творчески и финансово сме стабилни. От тук нататък не би трябвало БНР – съкровище на българското общество, да бъде подлагано отново да бъде разменна монета. На кого – това е моят въпрос. Защо отново се поставя стабилитетът на БНР, за да се обслужат нечии интереси?“, каза още Балтаков.

Красимир Янков от независимите депутати призова в началото на пленарното заседание в парламента днес, 22 октомври, да бъдат изслушани генералните директори на БНР и БНТ във връзка с подадената оставка на генералния директор на БНР. „Във връзка с изнесените факти от господин Балтаков, изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона", заяви той. Красимир Янков добави още, че има съмнение за политически натиск и призова за повече яснота. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: