3 парични аргумента, които могат да навредят на взаимоотношенията ви

3 парични аргумента, които могат да навредят на взаимоотношенията ви Снимка: pixabay.com


Парите имат интересен начин да предизвикат редица разногласия и спорове. Никои двама човека не гледат по един и същи начин относно всеки аспект на управлението на парите. Тъй като финансите могат да бъдат толкова нестабилна тема, всяко разминаване на парите между двама души може да доведе до големи проблеми.


За съжаление, аргументите за пари често могат да бъдат много по-трудни за разрешаване, отколкото разногласия в градината.

Ето някои от най-често срещаните парични аргументи, с които може да се наложи да се справите, и как можете да ги хванете в началото, преди те да попречат на вашите отношения.

Приятели със скъпи вкусове


Всички сме преживявали това да не можем да се справяме с темпото на приятели, които разполагат с повече пари от нас. Те биха могли да предложат да излезете да хапнете в някое изискано заведение, където коктейлите са по 20 лева, а предястията дори нямат посочени цени, а вие се надявате да споделите бира и чиния чипс в местния бар, където на никой не му пука, че плащате със стотинки.

Може да се почувствате неловко да попитате приятелите си дали можете да промените мястото. Другият вариант обаче е да отидете на предпочитаното от тях място и да изберете най-евтината салата в менюто, което е рецепта за негодувание. Особено, ако те предлагат да разделят сметката наравно в края вечерята.

Може да се притеснявате, че сте в борба, независимо какво правите, тъй като посочването на разликите в навиците ви за харчене може да завърши с наранени чувства. Възможно е обаче да изпреварим тези потенциални аргументи, преди те да се превърнат в проблем.

За начало можете просто да заявите на глас, че работите с по-строг бюджет, отколкото бихте искали, така че се надявате да се забавлявате евтино. Ако това не ви е комфортно, помислете за предлагане на забавни дейности, които са безплатни или евтини, и просто да се откажете от резервациите в изискани ресторанти. В края на краищата не всички приятели са на нивото на интимност, където може свободно да се споделя финансова реалност.

Ако в крайна сметка решите да отидете в някой от скъпите ресторанти, поискайте отделни сметки, когато поръчвате, вместо да чакате неудобния момент в края на храненето.

Несъответстващи приоритети на разходите


Сигурен път към спор между семейни или съжителстващи двойки е, когато един човек харчи пари за нещо, което другият смята за ненужно. Независимо дали парите са за образование, нова джаджа, хранителни стоки или дрехи, единият човек може да почувства, че другият е напълно ирационален. Харчещият може да се почувства сякаш спестяващият не го подкрепя, докато спестяващият може да мисли, че разходът е безотговорен и харчещият не се интересува от бъдещето им.

Този вид аргументи могат лесно да бъдат избегнати с отделни пари за забавление. Уверете се, че всеки човек има свои собствени заделени пари. Това ще позволи на всеки да прави покупки, които другият може да смята за ненужни, без това да се превръща в проблем.

Става много по-кофти, когато по-големите приоритети за разходи не съответстват. Ако вие и вашият партньор не можете да се споразумеете колко да похарчите за неща като образование, кариера, храна или други подобни, тогава наличието на отделни фондове не може да реши проблема.

Това е, когато има смисъл да говорите за основата на вашите приоритети. Ако смятате, че трябва да платите за образованието на детето си и съпругът ви не е съгласен, отделете време да поговорите какво биха означавали тези действия за всеки от вас. Това може да ви помогне да разберете какво се опитвате да постигнете. Да знаете какво стои зад вашите приоритети може да ви помогне да намерите общ език, който да доведе до компромис. 

Заемане на пари


Един от най-неудобните парични проблеми, с които можете да се сблъскате, е когато приятел или член на семейството поиска да вземе пари назаем. Може да почувствате всичко: от срам, че не можете или не желаете да помогнете финансово, до негодувание, че въобще са ви попитали. И ако решите да заемете пари, е възможно мълчаливо да започнете да преценявате всеки финансов избор, който те правят, докато чакате изплащане, и да се чудите кога и как можете да поискате парите си обратно.

Най-добрият начин да се разсеят аргументите за заемите е предварително да се определят ясни очаквания.

За начало това означава да кажете „не“, ако не можете да удължите заема. Ако не сте в състояние да заемате пари на любимия човек, независимо дали става въпрос за вашето финансово състояние или емоционално положение, тогава трябва да им кажете, че не можете да им помогнете по този начин. Не казвайте, че не можете да си позволите да им заемате пари, тъй като това може да се тълкува като покана за вашия потенциален кредитополучател да постави под съмнение всяка ваша покупка. Можете да изясните, че ви е грижа за тяхното положение, като попитате дали има някакви нефинансови начини, по които можете да помогнете.

Ако все пак решите да им заемете пари, третирайте ги като официален заем. Кажете на кредитополучателя си, че се нуждаете от писмен договор с посочените условия за изплащане, включително какво ще се случи в случай на пропуснато плащане. Има безплатни шаблони, достъпни онлайн, които могат да ви помогнат да съставите договора. Наличието му ще помогне на кредитополучателя да разбере, че третирате кредита като сериозна транзакция. Тези граници също ще гарантират, че ще запазите връзката.

Ако вашият любим се чувства обиден от тези условия, не забравяйте, че не е нужно да управлявате реакцията му спрямо вашите финансови изисквания. Те са потенциалният кредитополучател, което означава, че вие като заемодател трябва да определите условията на кредита.

Не позволявайте на парите да пречат на вашите взаимоотношения


В идеалния свят парите никога не биха били между вас и вашите близки. Но в реалния свят паричните разногласия могат да предизвикат много недоволство и стрес. Поставянето на твърди граници и откритото говорене за вашите приоритети може да ви помогне да предотвратите крайно грозните аргументи за пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: