Кристалина Георгиева: Глобалната икономика ще се свие с 4,4% през 2020 г.

Кристалина Георгиева: Глобалната икономика ще се свие с 4,4% през 2020 г. Снимка: bnr.bg

Очаквано възстановяване от 5,2% през 2021 г.

Председателят и управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 4,4% до края на 2020 г. в резултат на пандемията от коронавирус и ще остане „доста под предкризисните нива на растеж" въпреки очакваното възстановяване от 5,2% през 2021 г.

„Очаква се инфлацията да остане слаба, тъй като слабото търсене надвишава негативното въздействие на нарушаването на веригата на доставки върху цените", каза още тя по време на есенната среща на МВФ и Световната банка, съобщи БНР.

„Напълно подкрепяме усилията за подобряване на международната архитектура за разрешаване на проблемите с държавния дълг и приветстваме инициативата на Г-20 за замразяване на обслужването на дълга и Общата рамка за разрешаване на държавния дълг. Ще продължим да работим със Световната банка по всеки отделен казус в подкрепа на преструктурирането на дълга, когато това е необходимо", отбеляза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева също така посъветва страните по света да използват фискални мерки в подкрепа на икономиките си по време на продължаващата коронавирусна криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: