ЕС събира пари за възстановяване от пандемията

ЕС събира пари за възстановяване от пандемията Снимка: Getty Images

Европейският парламент се опасява, че новият бюджет на Европейския съюз няма да бъде приет навреме и от 1 януари 2021 г. може да се наруши финансирането за страните членки.
Законодателите призовават изпълнителната власт да подготви спешен фискален план за действие до 15 юни. 7-годишният бюджет не бeше съгласуван преди пандемията.  

„При нормални условия настоящите програми щяха да бъдат разширени до предходния обем, но мислим, че това в момента не е достатъчно - заяви португалската социалистка Маргарида Маркес. - Искаме фондът за възстановяване да бъде включен в дългосрочния бюджет на ЕС, който може да бъде използван още тази година. За извънредни ситуации имаме нужда от иновативни решения."  

В петък европейските депутати ще гласуват предложения им пакет от мерки за социално-икономическо възстановяване от два трилиона евро. Тези пари ще идват чрез бюджета на ЕС от данъкоплатците, както и от продажбата на облигации и частни инвеститори.   

Председателят на Европейската комисия обеща да използва много от парламентарните предложения: „С две думи, този инструмент за възстановяване може да бъде описан по следния начин: той ще бъде насочен към мястото, където има най-голяма нужда и потенциал", ​​казва Урсула фон дер Лайен. „Това е краткосрочен инструмент, насочен към първите години на възстановяване. Той ще включва безвъзмездни средства, както и възможност за използване на част от инвестицията през тази година", допълва тя.


Бюджетът трябва да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на ЕС преди окончателното гласуване в Европейския парламент, който иска да завърши целия процес преди летните ваканции.

Едновременно с това Брюксел се опитва поне частично да спаси летния туристически сезон в ЕС.

Европейската комисия препоръчва постепенното отваряне на границите между държавите от ЕС след 15 юни! В същото време СЗО предупреждава, че новият тип коронавирус може да се превърне в ендемична инфекция, като сезонен грип, и ще са необходими около пет години, за да се поеме контрол над ситуацията.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви: „Всяка държава-членка на ЕС трябва да оцени своето епидемиологично положение и състоянието на системата на здравеопазването, както и готовността си да спазва мерките за социална дистанция и от тази позиция да вземе решение за своевременното отваряне на вътрешните граници."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: