Какъв ще бъде светът с население 10 милиарда души

Какъв ще бъде светът с население 10 милиарда души Снимка: hi-news.ru

Какво ни очаква - високотехнологично бъдеще или екологична катастрофа?

Само допреди 20 години населението на Земята съставляваше 6,115 милиарда души (по данни за 2000 г.). Според най-консервативните прогнози на учените, след 30 години - до 2050 г., населението на планетата ще надхвърли 8 милиарда души. Както съобщават изследователи в статия за The Conversation, те са установили, че използвайки 60% по-малко енергия отколкото днес, може да се осигури приличен стандарт на живот за 10-милиардно население на планетата през 2050 г.

За целта е необходимо да се консумира 75% по-малко енергия отколкото днес или приблизително толкова, колкото светът е използвал през 60-те години на ХХ век. Страни като САЩ и Австралия в момента консумират най-много енергия на глава от населението. Това количество може да бъде съкратено с 90%, като същевременно се гарантира приличен стандарт на живот за цялото човечество. А останалите енергийни нужди, според авторите на новото проучване, биха могли да постъпват от екологично чисти възобновяеми източници. Излиза, че на бъдещето може да се гледа и с оптимизъм!

Хубав живот

Изследователите отбелязват, че за постигането на такъв съвършен свят, в който ресурсите да са еднакво достъпни за всички в еднаква степен, са необходими радикални действия на всички фронтове, включително и масово внедряване на най-добрите достъпни технологии в областта на: енергийноефективни сгради, превозни средства, прибори и системи за осветление, както и най-модерните инсталации за производство и преработка на всички необходими материали.

Това също така изисква драстично съкращаване на потреблението на енергия и ресурси от някои страни. Също така не бива да се забравя, че един от проблемите, които допринасят за изменението на климата, е прекомерното потребление. И ако искаме да си осигурим здравословно и щастливо бъдеще, би било добре всеки от нас да преразгледа списъка си за пазаруване и да намали апетита си. Разбира се, да се каже всичко това е по-лесно, отколкото да се направи.

Авторите на изследване, публикувано в списание Global environmental Change, пишат за необходимостта от изглаждане на глобалното и националното неравенство в света. В разработката си те допускат, че неравенството в потреблението на енергия се запазва само там, където това е продиктувано от необходимостта. Например в особено студен или горещ климат се изисква повече енергия за отопление и охлаждане.

Графика, показваща глобалното потребление на енергия и нейните източници от 1900 до 2020 г.

Но какво какво имат предвид авторите на изследването под „хубав живот?" Понятието, което учените използват в разработката си, всъщност е далеч от това, което се определя от потребителската култура, и в същото време далеч от всичко, което напомня за бедността.

Изследователите установяват следните критерии: достатъчно голямо жилище с комфортна температура в помещенията през цялата година и с чиста, течаща топла вода; всяко домакинство да има перална машина; наличие на хладилник с фризер; преносими компютри и смартфони; в близост до жилището да има достатъчно болници и училища и др.

„Необходимото значително съкращаване на потреблението не е пречка за постигането на висок стандарт на живот. Не е задължително разрешаването на екологичната криза да бъде насочено срещу съвременния начин на живот, от което мнозина се страхуват", пишат авторите на научната разработка.

И все пак всички тези промени по един или друг начин засягат обичайния живот в много други отношения. Това виждане за бъдещето не може да бъде съвместимо със система, която изисква постоянен ръст на икономическото производство, за да поддържа нивото на заетост на населението, или която стимулира преместването на предприятията и заводите в места, в които екологичното унищожение е неизбежно, а заплатите на служителите едва ли ще са им достатъчни за съществуване.

Новият свят

Екологичната катастрофа не е единственият проблем на ХХІ век, за който изглежда, че светът е зле подготвен. Има много опасения, че изкуственият интелект и автоматизацията на труда ще станат причина за масова безработица и растящо неравенство. Свят с приличен стандарт на живот, който консумира минимум енергия, изисква поне частично решение на проблема с глобалното неравенство.

Важно е да разберем, че независимо от нашите желания и мечти за бъдещето, светът все пак ще се промени по един или друг начин. Може би скоро ще видим как таксиметровите шофьори ще бъдат заменени от безпилотни автомобили, работниците - от напълно роботизирани фабрики, произвеждащи синтетично месо в мащаби, поразяващи въображението. Дори по-голямата част от медицинската и юридическата дейност вероятно ще бъде възложена чрез аутсорсинг на алгоритми, захранвани от потоци от данни от глобални източници. Всичко това, заедно с бързо застаряващото население, изисква все по-голямо внимание.

Но какво ще бъде нашето все по-автоматизирано бъдеще? Ако хората загубят работата си, кой ще купува всичко, което тези автоматизирани фабрики произвеждат? В новия свят на интелигентните машини, които ще изпълняват по-голямата част от работата, задаващите се екологични ограничения и нарастващият дял от населението, което е твърде старо, за да работи - ще доведе ли до това работните заплати и парите да загубят всякакъв смисъл?

Авторите на изследването са далече от утопичните понятия за разкош за всички жители на планетата, но подчертават, че осигуряването на приличен стандарт на живот за всички вече е технологично възможно. Според тях, когато алтернативата за бъдещето на човечеството е екологична катастрофа и социално разпадане, стремежът към такъв един нов свят изглежда не само желателен, но и необходим.

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: