Илон Мъск заплашва да изтегли Tesla от Калифорния заради ограниченията в САЩ

Илон Мъск заплашва да изтегли Tesla от Калифорния заради ограниченията в САЩ Снимка: Image by Blomst from Pixabay

Автомобилният производител иска да измести централния щаб на компанията в Тексас.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заплаши в събота, че ще изтегли фабриката и седалището на компанията от Калифорния в ескалационно скарване с местни служители, които са спрели компанията да отвори отново своя завод за електрически превозни средства.

В Туитър Мъск също заплаши, че ще предяви иск срещу коронавирусните ограничения на окръг Аламеда, които са попречили на Tesla да стартира наново производството във фабриката си във Фримонт, на юг от Сан Франциско.

„Честно казано, това е последната крачка - написа той в Туитър. - Tesla веднага ще премести своя щаб и бъдещи програми в Тексас, Невада.“

Той написа, че от това как се третира Tesla в бъдеще зависи дали компанията ще продължи да поддържа някаква продукция във Фримонт.

Мъск протестира срещу решението за локдаун откакто печалбите на компанията за първото тримесечие бяха обявени. Той също така нарече ограниченията фашистки и призовава правителствата да спрат да отнемат свободата на хората.

Заповед в шестте окръга в района на залива Сан Франциско принуди Тесла да затвори завода във Фримонт от 23 март, за да предотврати разпространението на вируса. Впоследствие заповедта бе удължена до края на месец май. Експертите по обществено здраве казват, че заповедта е намалила броя на новите случаи на коронавирус в цялата страна. Калифорнийският губернатор Гавин Нюзом позволи на окръзите в района на Бей да удължат ограниченията, като същевременно ги облекчават в други райони на щата.

Туитовете на Мъск идват вследствие на това, че конкурентните автомобилни производители започват да отварят фабриките си в САЩ. Toyota ще рестартира производството си в понеделник, докато General Motors, Ford и Fiat Chrysler планират да рестартират заводите си постепенно на 18 май. Tesla е единственият автомобилен производител с фабрика в Калифорния.

Заплахите на Мъск дойдоха след поредица от причудливи туитове по-рано този месец, включително един, който каза, че цената на акциите на Tesla е твърде висока. Мъск също публикува части от националния химн на САЩ и пише, че ще продаде къщите си и други имоти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: