ЕС отпуска 511 млн. евро на България по инструмента за краткосрочна заетост SURE

ЕС отпуска 511 млн. евро на България по инструмента за краткосрочна заетост SURE Снимка: pikist.com

Инструментът SURE цели смекчаване на риска от повишаване на безработицата заради коронавирусната пандемия.

Съветът на Европейския съюз одобри отпускането на 87,4 млрд. евро за 16 страни членки под формата на заеми по временния инструмент за краткосрочна заетост SURE, съобщи БНР.

 

Средствата ще помогнат на държавите да финансират сериозното увеличение на публичните разходи, направено след 1 февруари в резултат на национални схеми за работа с намалено работно време и други подобни мерки, включително за самостоятелно заети лица, както и на свързани със здравето действия в отговор на пандемията.

 

Сред бенефициентите по Инструмента е и България, която ще получи 511 млн. евро. Средствата са за смекчаване на риска от повишаване на безработицата заради пандемията от COVID-19.

 

Българското правителство ще може да ги използва, за да субсидира работни заплати. Средствата ще са достъпни за страната ни през следващите 18 месеца. Максималният среден падеж на заема ще е 15 години.

 

Предстои Комисията да набере средствата на международните капиталови пазари от името на ЕС и да ги предостави под формата на заеми на държавите, които са ги поискали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: