В САЩ се появиха подробности за работата по цифровия долар

В САЩ се появиха подробности за работата по цифровия долар Снимка: pixabay

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър обясни как пандемията от коронавируса е повлияла на платежния сектор и защо това подчертава значението на изследванията в сферата на цифровата валута.

Федералният резерв на САЩ е започнал да проучва възможността за въвеждане на собствена цифрова валута още преди пандемията, по-специално става дума за тестване на различни блокчейн-платформи, разказа Лорета Местър, президент и главен изпълнителен директор на Федералния резерв на Кливланд.

Тя поясни, че целта на настоящото изследване е да се определи потенциалът на цифровия долар, неговите предимства и недостатъци, съобщава Cointelegraph.

Местър отбеляза, че пандемията от коронавирус е довела до сериозни смущения в „най-важната инфраструктура" на САЩ - платежния сектор, и това също е причинило големи промени в структурата и обема на вътрешните преводи.

Например зависимостта на предприятията и физическите лица от цифровите услуги и получаването на незабавен достъп до тях се е увеличила, много служители са преминали към дистанционна работа, а делът на транзакциите, извършени чрез интернет, е нараснал значително. Това подчертава значението на инвестирането, за да се гарантира устойчивостта на платежната система на дадена държава.

Местър поясни, че изследването на цифровия долар не означава, че Федералният резерв на САЩ е решил да го издаде. Но тъй като той се отнася до финансовата стабилност на страната, пазарната сигурност, неприкосновеността на личния живот и монетарната политика, въпросът трябва да бъде разгледан, преди да се предприемат действия.

През февруари членът на Управителния съвет на Фед Лаел Брайнард обяви, че агенцията обмисля възможностите и перспективите за пускане на собствена цифрова валута, бъдещия й дизайн и потенциални правни усложнения.

Тя поясни, че дигитализирането на платежната система ще увеличи нейната ценност и ефективност при по-ниски разходи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: