Великобритания разкрива последното за войната декодирано съобщение на хитлеристка Германия

Великобритания разкрива последното за войната декодирано съобщение на хитлеристка Германия Снимка: Pixabay

За да отбележи 75 години от победата над хитлеристка Германия, Великобритания пусна съдържанието на последните съобщения, издадени в секретна германска мрежа на 7 май 1945 г., които са били прихванати от кодовите разбивачи в Bletchley Park.
Обединеното кралство разкри последните съобщения, заснети и декодирани от военната комуникационна мрежа на нацистка Германия в края на Втората световна война.


Тайните съобщения, изпратени на 7 май 1945 г., са прихванати в Bletchley Park, едноименното имение, в което са разшифровани  немските кодове. Те бяха оповестени за първи път в петък.


Британският държавен комуникационен щаб (GCHQ) пусна съобщенията, заявявайки, че те показват как дешифровачите на Bletchley Park продължавали да работят и в последните дни на войната, когато огромната комуникационна мрежа „German Brown“ се била  оттеглила в германския град Куксхафен в северната част на страната.


„Когато съюзниците се съединиха, командващият германска войскова част в този регион, все още на своя  пост, лейтенант Кункел, е изпратил последното записано съобщение от мрежата“, се казва в съобщението. Първото съобщение гласяло: „Британските войски влязоха в Куксхафен в 14,00 часа на 6 май - отсега нататък целият радиотрафик ще бъде преустановен - с пожелание на всичко най-добро. Lt Kunkel." Веднага последвало: „Преустановяване завинаги - всичко най-добро - сбогом.“ 

Разбивачите на кодове в парк Блечли в Централна Англия са известни с това, че са помогнали за разбиването на кода на германците  Enigma по време на Втората световна война - както е представено във филма „Игра на кодове", спечелил „Оскар" през 2014 г., с участието на Бенедикт Къмбърбач. Историкът на GCHQ Тони Комер казва, че преписите са дали малка представа за истинските хора, стоящи зад машината на войната. „Докато по-голямата част от Обединеното кралство се е готвела да отпразнува края войната, а последният от германските военни комуникатори се е бил предал вече, персоналът на Bletchley - както и днешните служители на GCHQ - продължили да работят, за да осигурят сигурността на страната си.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: