СТО: Туризмът е със спад 65% през първото полугодие на 2020 г.

СТО: Туризмът е със спад 65% през първото полугодие на 2020 г. Снимка: Pixabay

През юни т.г. туристическите пътувания отбелязаха 93% спад в сравнение с 2019 г., съгласно последните данни, публикувани от Световната туристическа организация (СТО). Те демонстрират суровия удар на COVID-19 върху индустрията. 

Според специализираната агенция на Обединените нации СТО международните туристически пътувания са спаднали с 65% през първото полугодие на годината. Рязкото и внезапно понижаване на броя на туристите постави в риск милиони работни места и фирми, отчита СТО.

През първото полугодие на 2020 г. туристическата индустрия е загубила 440 милиона международни пътувания и около 460 милиарда щатски долара. Тази загуба е пет пъти по-голяма от загубата през 2009 г. в резултат на световната икономическа и финансова криза.

Азия и Тихоокеанският регион, първият район, ударен от COVID-19, понесе и най-силния удар – 72% спад в броя на туристите през първото полугодие. Европа следва с 66%, Америка – с 55%, Африка и Средният изток - с по 57%. На субрегионално ниво Североизточна Азия отбелязва най-висок процент – 83, и на второ място е Южното Средиземноморие, където спадът достига нива от   72%.

В началото на м. септември 53% от туристическите дестинации са облекчили ограниченията при пътуване. „Сигурен и отговорен международен поток е възможен сега в много части на света и е задължително правителствата да работят съвместно с частния сектор за възстановяването на глобалния туризъм“, посочва СТО.

Прогнозата на СТО за връщане към нивата от 2019 г. е, че това ще бъде възможно след 2,5 до 4 години. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: