"Ирландският" въпрос може да се окаже проблем пред Великобритания

"Ирландският" въпрос може да се окаже проблем пред Великобритания Снимка: needpix.com

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че Великобритания не бива да се надява да сключи търговско споразумение със Съединените щати, ако наруши Белфасткото споразумение, с което е скрепен мирът в региона на Северна Ирландия и Република Ирландия.

Кандидатът от Демократическата партия заяви това в своя акаунт в социалната мрежа Туитър.

Не бива да се допуска Брекзит да нарушава Белфасткото споразумение. Ако Великобритания наруши своите договорености с ЕС и поради това Брекзит доведе до нарушаване на Белфасткото споразумение, то няма как търговска сделка между САЩ и Великобритания да бъде гласувана успешно в Конгреса на САЩ", заяви Нанси Пелоси, която е председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, след среща с външния министър на Великобритания Доминик Рааб във Вашингтон в сряда.

Възможността да се сключи двустранна търговска сделка между Великобритания и САЩ е сред основните аргументи на поддръжниците на Брекзит.

Независимо от скорошното двустранно споразумение за търговия с Япония, британските надежди за бързо сключване на подобна сделка и със САЩ намаляват значително.

Предупреждението на Байдън подсказва, че Борис Джонсън ще има затруднения да намери общ език с администрацията на кандидата от Демократическата партия, ако последният спечели изборите за президент през ноември тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: