Изложиха за продажба лимузината на Труман

Изложиха за продажба лимузината на Труман Снимка: classiccars.com

Желаещите да купят част от американската история трябва да си приготвят 160 хиляди долара.

Пуснаха за продажба Lincoln Cosmopolitan от 1950 г. на търг Classic Cars. Лимузината, която е произведена по индивидуална поръчка на 33-ия президент на САЩ Хари Труман, е оценена на 160 хиляди долара.

 

Избран през 1945 г. за президент на САЩ, Хари Труман след няколко години на управление изисква от General Motors да произведе 10 автомобила за попълване на автомобилния парк на Белия дом. Обаче заради радикалната политика на 33-ия държавен глава, американският автомобилен производител отказва да достави автомобилите.

 

 Затова ръководството на Белия дом наема 10 лимузини Lincoln Cosmopolitan, всяка от които е предварително модифицирана в съответствие с изискванията за безопасност на американския президент.


 

 

                                                                                                       Снимка: classiccars.com


 

Изложеният за продажба Lincoln Cosmopolitan е използван лично от Хари Труман по време на пътуването му до Ню Йорк. Автомобилът има удължено междуосие от 368 сантиметра. Благодарение на това в купето на автомобила могат удобно да се настанят седем души. Също така, поради специалните изисквания за безопасност, Lincoln е оборудван с допълнителна броня, поради което теглото му е повече от 2,7 хиляди килограма.

 


                                                                                             Снимка: classiccars.com


 

Според продавача автомобилът е в перфектно състояние. През 1990 г. лимузината е реставрирана и до 2001 г. е участвала в изложби в Музея на Флорида в САЩ.

 

Под капака на Lincoln Cosmopolitan се намира 5,5-литров V8 двигател с мощност 152 конски сили. Инсталацията работи в комплект с 3-степенна автоматична скоростна кутия. Максималната скорост е 150 км/ч.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: