Йошихиде Суга ще замести Шиндзо Абе като министър-председател на Япония

Йошихиде Суга ще замести Шиндзо Абе като министър-председател на Япония Снимка: wikipedia.org

Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия избра Йошихиде Суга за свой лидер, след като досегашният такъв, Шиндзо Абе, се оттегли от поста поради влошено хронично заболяване.

Този избор до голяма степен гарантира на Суга и поста министър-председател на Япония, който се заемаше от оттеглилия се преди около 2 седмици Абе.

Йошихиде Суга, който към момента е главен секретар на кабинета на японското правителство, се очаква да бъде назначен за министър-председател на следващото заседание на японския парламент, тъй като мнозинството в законодателния орган на Япония е съставено от управляващата Либерално-демократическа партия и нейните коалиционни партньори.

71-годишният Суга бе избран за лидер на партията с 377 от гласовете. Другите двама кандидати получиха общо едва 157 гласа.

Очаква се Йошихиде Суга да продължи политиката, начертана от Шиндзо Абе, но не е ясно как ще се справи почти сигурният нов премиер на Япония на полето на дипломацията.

Самият той заяви, че основните му приоритети са ограничаване на пандемията от коронавирус и справяне с тежките щети, която тя нанесе на икономиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: