Ирландия настоява за почтена сделка между ЕС и Великобритания

Ирландия настоява за почтена сделка между ЕС и Великобритания Снимка: Twitter

Липсата на сделка би била разрушителна за страната, смята премиерът Мартин.


Ирландия е съсредоточена върху постигането на почтена сделка за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз. Това заяви премиерът Майкъл Мартин, допълвайки, че не му се вярва британското правителство да иска разрушителните последици от евентуален провал, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Липсата на сделка би била разрушителна за Великобритания, би била изключително вредна за британската икономика и британските работни места, а тях ги е грижа в крайна сметка, каза Мартин пред ирландската национална телевизия.

Мартин определи действията на Великобритания през последните дни като „тактика" и заяви, че британският премиер Борис Джонсън „добре знае", че Европейският съюз не се опитва да разбие Обединеното кралство. В статия във в. „Дейли Телеграф" Джонсън обвини ЕС, че заплашва да раздели Обединеното кралство, като наложи хранителна „блокада" между Великобритания и Северна Ирландия.

Ирландският премиер каза още, че страната му планира да замени сегашната си система за карантиниране при пътуване с предложената от ЕС съгласувана система, веднага щом тя е готова. Европейската комисия предложи по-рано обща „светофарна система" за страните членки, която да координира граничния контрол и да коригира несъгласуваните в момента ограничения за пътуващите из Европа. Водещата ирландска авиокомпания Ryanair призова в петък правителството да се ангажира с прилагане на европейския план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: