Кои са Рокфелер и как придобиха най-големите компании в света

Кои са Рокфелер и как придобиха най-големите компании в света Снимка: pixabay

Огромни компании като Boeing, Exxon Mobil, Marathon Oil, Xerox, Hewlett-Packard, Pfizer и Motorola са под контрола на семейство Рокфелер.
Кланът, състоящ се от 200 души, процъфтява и не изостава във времето. През 2018 г. Рокфелер се заинтересуваха от криптовалута, в резултат на което нейният курс нарасна. Смята се, че семейството остава успешно 180 години, благодарение на стриктното спазване на няколко правила.

Джон Дейвидсън Рокфелер-старши - второто най-голямо дете в многодетната фамилия, се счита за основател на династията. Смята се, че баща му Уилям е бил рядък мошеник: не е живял честно, продавал е съмнителни лекарства и се е представял за лечител, който знае как да лекува рак. Той е учил децата си на трудолюбие и бизнес ловкост. „Аз ги заблуждавам при всяка възможност“, казва Уилям.

Джон е израснал като тих човек. Когато е на 7 години, печели първите си пари, като храни пуйки за продажба и копае картофи на съседи. Събира всички спечелени монети и съхранява запис на доходите си в специално определена тетрадка. 
На 13 години младият Рокфелер прави първата финансова транзакция: заема 50 долара на съседа си, при 7,5% годишна лихва. 
Първата си официална работа започва на 16 години, като чиновник в транспортна компания Hewitt & Tuttle, и след 3,5 години я напуска, за да започне собствен бизнес. След тази работа той никога повече не работи за друг освен за себе си. 

След като завършва училище, се записва в колеж, който напуска малко по-късно и изкарва тримесечен счетоводен курс.   
Рокфелер инвестира всичките си спестявания и около 1000 долара, които взима назаем от баща си, и на 18-годишна възраст става младши партньор в петролната компания Andrews, Clark & Company, а след 6 години я закупува на търг срещу 72,5 хил. долара. Началната цена е била само 500 долара. До началото на 1866 г. компанията произвежда 505 барела петролни продукта на ден - 2 пъти повече от подобни компании в Кливланд.   

Така е създадена империята Рокфелер. 

На 23 години Рокфелер се запознава с бъдещата си съпруга - Лора Спелман. 2 години по-късно се женят и стават родители на 5 деца. Създадената от Джон Дейвидсън компания през 1870 г. - Standard Oil, 10 години след основаването си става най-голямата в света. По това време Рокфелер отговаря за 95% от цялото производство на нефт в Америка. За да се бори с монопола на Рокфелер, правителството на САЩ приема Закона за Шерман, който става първият антимонополен закон в САЩ. Милиардерът не е много смутен и разделя Standard Oil на 34 фирми, на които остава основен собственик.
В допълнение към петролните компании Джон притежава 6 корабни компании, 9 банки, 9 компании за недвижими имоти, 16 железопътни и 6 стоманодобивни компании, 3 портокалови гори.

Джон Рокфелер е непретенциозен по отношение на облекло и храна. Често носи едни и същи костюми и предпочита проста храна. Не приема алкохол, а по време на обедната почивка възстановява силите си с кратък сън. След навършане на 60-годишна възраст предприемачът предава част от правомощията си и се отдава на хобитата си - голф и колоездене.

От детството си Рокфелер имал 2 мечти: да доживее до 100 години и да спечели 100 хил. долара. И двете на практика са изпълнени.

akg-images

Правилата на консервативното семейство Рокфелер, чието състояние към 2010 г. се оценява на 336 млрд. долара, са наложени преди повече от век: 

1. Не говорете много за пари, по-добре правете повече.
2. Няма нужда да рекламирате успеха си. Членовете на семейството никога не се рекламират и не обсъждат приходите си. 
3. Няма нужда да водите обществен живот. Семейството не говори за своите проблеми и какво се случва вътре в клана. Два пъти в годината се събира в семейно имение в Ню Йорк, където се обсъждат важни въпроси. Естествено, зад затворени врати. 




Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: