Какво означава за Великобритания новото търговско споразумение с Япония?

Какво означава за Великобритания новото търговско споразумение с Япония? Снимка: flickr.com

Великобритания и Япония обявиха в петък, че са постигнали договореност за склюването на споразумение за свободна търговия помежду им.

Това дава надежда на британското правителство, че ще успее да сключи подобни сделки и с други големи световни икономически сили, след като Обединеното кралство напусне общия пазар на Европейския съюз на 31 декември 2020 г.

Първото двустранно търговско споразумение, което Великобритания сключи след Брекзит, донякъде покрива параметрите на търговската сделка между ЕС и Япония.

Според британските власти новата търговска сделка с Япония ще увеличи търговския обмен между двете островни държави с около 15 млрд. паунда годишно за неопределен период от време. Това ще е е почти 50-процентно увеличение на търговския обмен, който към момента е около 29 млрд. паунда на година.

Независимо от увеличението, експертите смятат, че то можеше да е още по-голямо, ако Великобритания бе останала в пределите на общия европейски пазар и така да се възползва от условията по споразумението между ЕС и Япония.

Япония е сравнително малък търговски партньор на Обединеното кралство, като се намира на 11-о място в тази класация, зад Швейцария. Размерът на търговския обмен между Великобритания и ЕС е 20 пъти по-голям от този между британската държава и Япония.

Основните параметри по търговското споразумение, обявено в петък от британското правителство и японските власти, са например намаляване на тарифите за внос на японски автомобилни части, което ще позволи на японските производители да продължат да създават автомобили на територията на Великобритания.

Сключването на това споразумение с Япония най-вече ще даде увереност на британското правителство, че ще успее да изпълни предварителните си планове за още подобни многостранни икономически връзки.

Междувременно голямата цел на всяка икономика, а именно да сключи споразумение за търговия със САЩ, е под въпрос за Великобритания.

Това е така поради намерението на британското правителство да въведе ново законодателство, с което да не спази договора си за Брекзит, подписан с ЕС през миналата година, и по-специално - да не спази договореностите със съюза относно Северна Ирландия.

Ако тези законодателни промени станат факт, Великобритания ще наруши международното право.

Още по темата във

facebook