Великобритания подписа първото си търговско споразумение след Брекзит

Великобритания подписа първото си търговско споразумение след Брекзит Снимка: wikimedia.org

Договорът за търговия е с Япония

Великобритания си е осигурила първо споразумение за свободна търговия с Япония, след като напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 г.

Според британското правителство сделката ще увеличи обмена между двете страни с 15,2 млрд. паунда (16,5 млрд. евро).

Споразумението е било договорено в петък, 11 септември, от секретаря по международната търговия на Великобритания Лиз Тръс и министъра на външните работи на Япония  Мотеги Тошимитцу.

Бизнесът в Обединеното кралство ще се възползва от 99% свободна търговия без такси за износ към Япония", заяви в свое изявление Департаментът за международна търговия на Великобритания.

Тръс заяви, че новото споразумение е с историческа стойност, защото е било договорено в „рекордно кратки срокове и при сложни обстоятелства".

Параметрите на това споразумение са много по-големи от тези, които ЕС има в договора си за търговия с Япония към момента. Това ще помогне на бизнеса във Великобритания да продължи да се развива успешно", допълни секретарят по международна търговия.

Британското правителство заяви още, че търговското споразумение с Япония ще налее около 1,5 млрд. паунда (1,6 млрд. евро) в британската икономика, което ще доведе до увеличаване на възнагражденията на работниците в Обединеното кралство с 800 млн. паунда.

Властите във Великобритания завършват доклада си за ползите от новото сътрудничество с Япония, като допълват, че споразумението включва ниски тарифи за износ към азиатската страна на свинско и телешко месо и на сьомга, намалени такси за внос на японски части за автомобили, както и ще е възможен свободен поток от данни между двете страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: