Държавният дълг на Русия ще установи многогодишен рекорд

Държавният дълг на Русия ще установи многогодишен рекорд Снимка: https://www.pikist.com

За последен път заемът е надвишавал 20% от БВП през 2004 г.

Държавният дълг на Русия в края на 2021 г. ще се доближи до 20% от БВП, съобщи министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС. Такъв резултат би означавал установяването на многогодишен рекорд.

 „Ние още през следващата година ще се приближим до границата от около 20% от дълга към БВП. Смятаме, че това не е опасно ниво, но да се премине тази черта навярно би било нецелесъобразно", отбеляза финансовият министър.

 

Според него руското правителство трябва да цени високо доверието на чуждестранните инвеститори, за да има възможност да продължи да заема пазара, без да се налага да използва други източници на бюджетно финансиране. В момента около една трета от притежателите на облигации на федералния заем (ОФЗ) са нерезиденти.

В края на 2019 г. руският държавен дълг съставлява 12,2% от БВП. Най-ниско в най-новата история на Русия е нивото от 2008 г., когато този показател е бил равен на 6,5%. Последния път, когато заемът е надвишавал 20% от БВП, е било през 2004 г., когато той е бил равен на 20,8% от БВП.

 

Силуанов каза също, че в края на 2020 г. федералният бюджетен дефицит ще съставлява 4% от БВП, който от своя страна ще намалее с 4%  в сравнение с 2019 г.

«Руската икономика беше готова за намаляване на цените на петрола, но не можа да се подготви за ограниченията, въведени от коронавирусната пандемия, когато хората с цел опазване на здравето си бяха принудени да не ходят на работа, а да си седят вкъщи, ограничавайки се в доходите и в потребителските разходи. За да приложат мерките за подкрепа, на властите им се наложи да увеличат заемите", добави министърът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: