Обратно на училище: Ще има ли общи снимки на класа във Франция тази година?

Обратно на училище: Ще има ли общи снимки на класа във Франция тази година? Снимка: Pixabay

Ще отпаднат ли снимките, след като заради пандемията учениците от средните и горните класове са задължени да носят маски?

Всеизвестен е ритуалът всяка учебна година да се прави обща снимка на класа. Във Франция традицията повелява такава да се направи и в самото начало на годината. Но този път заради наложените мерки във връзка с пандемията възниква въпросът: ще има ли снимка за спомен в ученическите албуми за учебната 2020-2021 г.? Това се питат преподаватели, ученици и родители във Франция тези дни.

 

В детските градини и в началното училище здравният протокол не принуждава децата да носят маски и да спазват физическо разстояние от един метър. Така че очевидно няма проблем да се направят снимки на класа, смятат от френското Министерство на националното образование.

 

Но за средните училища и колежите проблемът е съвсем различен. „Изглежда сложно да се направи традиционната снимка на класа", отбелязва Жан-Реми Жирар, президент на Националния съюз на гимназиите и колежите (Snalc). Според утвърдените мерки учениците са длъжни да носят маски на територията на цялото училище, вътре и отвън. „За отделната снимка не би трябвало да има проблем, това едва ли ще наруши санитарния протокол. Но за колективната снимка вероятно ще е възможно само отвън, при това с маски“, добавя той.

 

Няколко училища вече са се отказали

Едно от тях е „Анри IV“ в Безие. Себастиен Ривемале, директор на училищния комплекс, който включва средно училище и гимназия, обяснява, че след обсъждане с преподавателския състав в крайна сметка са се отказали от тази традиция, за да могат да спазят изискванията на протокола.  Същото решение са взели и в учебни заведения на други места из Франция.

„Нашият фотограф не искаше да го направи, предвид протокола. Вероятно ще направим само индивидуалните снимки, но в момента и това не е сигурно", казват от лицея „Ливе” в Нант.

Други директори са решили да се увековечи този важен момент за децата, дори ако това означава да се противопоставят на забраните в някои случаи. Майка на двама ученици в парижко училище разказва, че в класовете на децата й са им направили по две снимки, една с маска и една без.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: