Получиха реколта с хилядолетна история

Получиха реколта с хилядолетна история Снимка: https://www.123rf.com

Израелски учени отгледаха финикова палма от древни семена на възраст около 2000 години и набраха плодове от нея.

Както съобщава  The New York Times, първоначално изследователите са получили няколко семена от фурми, открити през 60-те години на миналия век по време на разкопките на Масада - пустинна крепост на брега на Мъртво море.

 Семената са засадени през януари 2005 г. и едно от тях впоследствие покълва. Растението е наречено Мафусаил, в чест на библейския патриарх, известен с дълголетието си, и издънката скоро се превръща във финиково дърво. Но неговият „мъжки пол" не може да даде плодове.

Тогава учените взимат други 30 семена, открити при археологически разкопки в Юдейската пустиня. Те са засадени между 2011 г. и 2014 г. и 6 от тях покълват. Семената и съответно новите растения, поникнали от тях, също получават имена на библейски герои. 
 


 

Едно от семената, наречено Хана, е датирано чрез радиовъглероден метод между І и ІV век пр. Хр. То се превръща в едно от най-старите известни семена, които изобщо някога са били отглеждани. След шест години растеж, финиковата палма Хана разцъфна. Учените събират прашец от Мафусаил и го нанасят върху Хана. В резултат на кръстоската плодовете, набрани от Хана имат, по думите на учените, свеж аромат, който по никакъв начин не свидетелства за техния необикновен инкубационен период от почти две хилядолетия.

 

Генни инженери от Университета в Монпелие (Франция) заявиха, че генотипът на покълналите растения показва, че по-старите семена, в това число Мафусаил и Хана, са по-близо до източната разновидност на финиковата палма, която е била разпространена от Месопотамия до Арабия и чак до Пакистан. А култивирането на финиковата палма датира от около 6500 години.

 

„В днешните тревожни времена на изменение на климата, екологично замърсяване и изчезване на животински и растителни видове с обезпокоителни темпове „съживяването" и връщането към живот от състояние на покой е нещо много символично" - казва Сара Саллон, експерт по засушливо земеделие и автор на необичайния експеримент.

 

Учените се шегуват, че е възможно да се започне масово производство на тези „древни" фурми, рекламирайки ги като плодовете, на които се е наслаждавал самият Иисус преди две хиляди години. А получените средства биха могли да се насочат за научни изследвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: