Мишел Барние: Британската страна продължава да разочарова

Мишел Барние: Британската страна продължава да разочарова Снимка: twitter

Ако не бъде постигната сделка, 2021 г. ще започне със сериозни препяствия за търговията.

Главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние заяви, че не вижда никаква промяна в позицията на Великобритания по ключови точки относно бъдещите отношения с ЕС. Досега Великобритания не се е ангажирала конструктивно в ключовите области в преговорите за бъдещите отношения с ЕС, които трябва да бъдат уредени до края на идния месец. Това заяви днес (02.09) европейският главен преговарящ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Барние отбеляза, че Лондон не е дал надеждни гаранции за открита и лоялна конкуренция с Европейския съюз, след като преходният период приключи в края на 2020 г. Той се срещна с британския си колега Дейвид Фрост в Лондон в неделя. 

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, а двете страни си дадоха 11 месеца, за да постигнат сделка за по-нататъшните търговски отношения между двете страни. Но преговорите са в задънена улица, тъй като постигането на компромис по някои особено важни въпроси се оказва „мисия невъзможна". Сред най-трудно решимите въпроси - освен този за лоялната конкуренция - е въпросът за държавната помощ за ключови отрасли като металургия и автомобилостроене, както и този за риболовните права в акваторията на Обединеното кралство.

„Готови сме и искаме сделка, но не на всяка цена. Никога няма да подпишем сделка в ущърб на нашия единен пазар", подчерта Барние и добави, че блокът е решил да възприеме по-гъвкав подход в преговорите за Брекзит и очаква Лондон да направи същото.

„Как можем да сключим нашето споразумение за дългосрочно икономическо партньорство... без да знаем каква система за държавна помощ или субсидии ще въведе Обединеното кралство, без никаква гаранция, че Обединеното кралство няма да използва новата си регулаторна автономия, за да изкриви конкуренцията с нас в бъдеще?", попита Барние в реч на събитие, организирано от ирландски мозъчен тръст непосредствено след срещата с британския преговарящ Дейвид Фрост. В речта си главният преговарящ от името на ЕС каза още, че е притеснен и разочарован от хода на дебатите, но все още се надява, че постигането на сделка е възможно. 

Ако не бъде постигната сделка, 2021 г. ще започне с допълнителни мита, тарифи, закъснения на пристанища и летища и други препятствия за търговията, които могат да причинят сериозни икономически вреди от двете страни на Ламанша. Великобритания рискува да се сблъска с недостиг на хранителни стоки, стоки от първа необходимост и лекарства, с блокиране на пристанищата и с възстановяване на физическата граница между двете Ирландии, както признава и самото правителство в проучване, оповестено от вестник „Сънди таймс".

Официалните лица от двете страни обсъждат реалистичната перспектива за приключване на преговорите с неуспех. Говорителят на премиера Борис Джонсън също призна, че надеждите за сделка с Брюксел намаляват, съобщава „The Guardian".

„Британската страна продължава да разочарова", каза Барние след завръщането си от Лондон. „Това не са технократски въпроси. На карта са заложени десетки хиляди европейски работни места и поминък, нашата безопасност и благополучие, нашата околна среда и климат, нашите основни права", добави още той.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: