Китай призова САЩ да спрат да използват икономиката като оръжие

Китай призова САЩ да спрат да използват икономиката като оръжие

КНР: САЩ трябва да спрат да използват икономическите въпроси в качеството им на оръжие

Съединените щати трябва да спазват законите на пазарната икономика и принципите на лоялната конкуренция, Вашингтон трябва да спре да използва търговско-икономическите въпроси като оръжие. Това заяви китайското Министерство на търговията.

По този начин Министерството коментира предложените от американското Министерство на финансите правила за ограничаване на инвестициите в Китай. В съобщението се припомня, че Вашингтон, говорейки за отсъствието на намерения да скъса връзките с Пекин или да попречи на икономическото развитие на страната, настоява за проект на правила, които ще ограничат инвестициите на американските компании в Китай, ще се отразят негативно на нормалното развитие на китайската промишленост.

Подчертава се, че това е типичен модел за обобщаване на националната сигурност, който нарушава консенсуса, постигнат от лидерите на двете страни на срещата в Сан Франциско. Подобни стъпки, посочиха от министерството, ще повлияят на сътрудничеството между китайския и американския бизнес, ще подкопаят международния търговско-икономически ред и ще нарушат сигурността и стабилността на глобалните вериги за доставки.

"САЩ трябва да спазват законите на пазарната икономика и принципите на лоялната конкуренция, да прекратят политизирането и използването на търговско-икономическите въпроси като оръжие, да премахнат инвестиционните ограничения по отношение на Китай и да създадат благоприятни условия за китайско-американското търговско и икономическо сътрудничество", заключава Министерството на търговията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: