Nvidia става най-скъпата компания в света

Nvidia става най-скъпата компания в света Снимка: thebrandhopper.com

Вчера акциите на компанията завършиха търговския ден на близо $136 – най-високото им ниво, което бележи ръст от 3,5%

Сега акциите на Nvidia са по-скъпи от тези на Microsoft, а от началото на този месец – и от акциите на Apple, отбелязва ВВС. Nvidia произвежда компютърни чипове, необходими за софтуера с изкуствен интелект (ИИ), така че търсенето на нейните продукти увеличи продажбите и печалбите й през последните няколко години.

Много инвеститори смятат, че печалбите на Nvidia могат да нараснат още повече, което ще доведе и следващия скок в цената на акциите ѝ. Вчерашното развитие означава, че пазарът сега оценява компанията на $3,34 трилиона, т.е., от началото на тази година цената ѝ почти се е удвоила – бурно развитие, предвид факта, че преди 8 години акциите на Nvidia струваха по-малко от 1% от текущата им цена.

Конкуренцията сред разработчиците на ИИ е жестока. Microsoft, собственикът на Google Alphabet, Meta и Apple са само част от технологичните гиганти, които се борят да създадат световен продукт. Тази надпревара е от полза за Nvidia, която доминира по-голямата част от пазара на ИИ чипове.

Поради това инвеститорите смятат, че стойността на компанията ще продължи да расте. Действително, продажбите и печалбата на Nvidia надминаха очакванията на много анализатори през последните години, които сега констатират, че компанията „отново е преодоляла много високо препятствие“, а търсенето не показва признаци на спад.

Не са малко обаче и скепично настроените към последния ценови скок на акциите и съответно са по-предпазливи като инвеститори. През февруари кредитни анализотори изразиха мнение, че Nvidia трудно ще запази големия си пазарен дял, предвид нарастващия брой конкуренти – факт, който поставя под въпрос и бъдещите печалби на компанията, съответно и на инвеститорите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: