Reuters: Хамас отхвърля плана на Джо Байдън за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Reuters: Хамас отхвърля плана на Джо Байдън за прекратяване на огъня в ивицата Газа Снимка: japantimes.co.jp

Агенцията се позовава на неназован израелски служител

В същото време представители на Хамас обявиха, че са дали „положителен“ отговор на предложението на Байдън, тъй като отваря „широк път“ за споразумение сИзраел. От Хамас твърдят, че още веднъж са „потвърдили позицията си“ и „топката вече е в полето на Израел“.

Според източника на Reuters обаче, в своя отговор, изпратен чрез посредници, Хамас са „променили всички основни и най-значими параметри“ на плана на Байдън, по-специално „отхвърляйки предложението за освобождаване на заложниците“. 

В началото на юни, висш представител на Израел заяви в интервю за британския Sunday Times, че Израел приема плана на американския президент за прекратяване на войната и разрешаване на конфликта в ивицата Газа, макар че условията „не са много добра сделка” за Израел. Израелският служител подчерта, че страната му няма да се откаже от условията си за прекратяване на огъня: освобождаване на всички заложници и "унищожаване на Хамас като геноцидна терористична организация".

Според плана на Байдън, разрешаването на конфликта трябва да стане на три етапа: шестседмично прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците; пълно прекратяване на военните действия и начало на преговори между конфликтните страни; възстановяване на разрушените по време на войната територии.

В отговор на съобщенията на Хамас, че при освобождаването на четирима заложници преди няколко дни са загинали неадекватно голям брой цивилни палестинци, от израелските отбранителни сили (IDF) подчертават, че са действали с изкючително внимание спрямо цивилните, включително тези, в чиито домове са били открити заложниците. 

В други жилищни сгради са открити и десетки бойци на Хамас. В освободителната акция са загинали четирима израелски военнослужещи, както и един граничен израелски офицер. Преди няколко дни IDF откриха в Газа и телата на трима израелски заложници, убити от Хамас. С това жертвите, дадени от Израел, стават 1566. 

Днес в свое изявление от Хизбула съобщават, че от ливанска територия са атакували Северен Израел със 160 ракети. От своя страна Централният команден център на САЩ (CENTCOM) съобщи, че е унищожил две установки за противокорабни крилати ракети в контролираната от хусите зона в Йемен, тъй като съоръженията са представлявали „непосредствена заплаха за американските и коалиционните сили и за търговските кораби, преминаващи транзит през региона“.

В същото време САЩ обявиха хуманитарна помощ за палестинците в Газа в размер на $ 404 милиона, а германският съд отхвърли искането Германия да не продава оръжие на Израел, подадено на множество граждански организации, в т.ч. Европейския център за правна подкрепа (ELSC), „Законност за Палестина” и Палестинския институт за обществена дипломация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: