Японска строителна фирма за небостъргачи ще построи "космически асансьор" до 2050 г.

Японска строителна фирма за небостъргачи ще построи "космически асансьор" до 2050 г. Снимка: Obayashi Corporation

Трудностите са при намирането на материали за проекта

Японската строителна компания Obayashi Corporation, специализирана в изграждането на небостъргачи, започна да набира средства за създаването на "космически асансьор" - вид тунел, по който може да се стигне до околоземната орбита, до Луната, Марс и други планети и спътници.

За това съобщава Sciencealert.

"Космическият асансьор" не предполага използването на ракети, такава транспортна система е безопасна в сравнение с ракетите поради тяхната взривоопасност, а и изпращането по нея на хора и товари ще струва по-евтино. Същевременно времето за придвижване на този "асансьор", например до Марс, ще бъде намалено до 3-4 месеца в сравнение със сегашните 6-7 месеца.

Що се отнася до разходите за изпращане на товари с такъв "асансьор", в Obayashi Corporation отбелязват, че според техните изчисления цената на товарния транспорт може да бъде намалена до 454 долара за 1 кг, а според най-смелите им прогнози - до 114 долара за 1 кг.

Но проблемът за разработчиците е наличието на необходимите материали, които изискват комплексни експерименти: за трасето, кабела, тръбата и корпуса. Тези материали трябва да издържат на резки и тежки спадове на налягането, както и на изключително ниските температури в условията на открития Космос. На Земята това са мълнии, торнадо и други климатични фактори.

Освен това, цялата конструкция на тунела трябва да бъде толкова здрава, че да не може да се разруши при такива сурови условия, при  дължина не по-малко от 35 405 км.

Идеята за" космически асансьор" се появява още през 2012 година. Тогава ръководството на Obayashi Corporation обещава да започне работа до 2025 г., а цялата конструкция трябва да бъде пусната в експлоатация до 2050 г. Стойността на проекта се оценява предварително на $100 млрд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: