Европейската комисия предлага старт на преговорите за членство на Украйна в ЕС през юни

Европейската комисия предлага старт на преговорите за членство на Украйна в ЕС през юни Снимка: The Moscow Times

Според информирани източници на Financial Times (FT), Европейската комисия днес ще обяви, че Украйна отговаря на всички критерии за присъединяването ѝ към блока

Сред посочените изпълнени изисквания са анткикорупционни реформи, ограничения върху политическото лобиране и защита на езиците на национални малцинства.

Според източниците на FT, изтеглянето на началото на преговорите още този месец се дължи на факта, че от 1 юли Унгария поема ротационното председателството на Съвета на ЕС. Брюксел има основания да очаква, че Будапеща ще се противопостави на членството на Киев, припомняйки ситуацията с унгарското малцинство в Украйна, и по-специално използването на малцинствените езици в страната – критерий, който според Европейската комисия е изпълнен, но „обичайният заподозрян” Виктор Орбан вероятно ще го оспори.

Все пак Брюксел се надява да постигне консенсус между страните от ЕС и да проведе първия кръг от преговорите за присъединяването на Украйна на 25 юни, както вече съобщи и Politico. Според FT в момента дипломатите на ЕС правят интензивни опити да убедят унгарските власти да не създават пречки.

Украйна кандидатства за присъединяване към ЕС през февруари 2022 г., малко след въоръженото нахлуване на Русия. Киев получи статут на кандидат още през юни същата година, заедно с Молдова и Грузия. В края на миналата година обаче председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че процесът на присъединяване ще се развива съобразно заслугите на страните кандидатки и че за това няма „преки пътища“.

След три предварителни етапа, крайният документ, утвърждаващ членството на една страна трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички 27 страни членки на ЕС. Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Украйна може да се присъедини към ЕС до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: