НАТО създава постоянна структура, контролираща оръжейните доставки за Украйна

НАТО създава постоянна структура, контролираща оръжейните доставки за Украйна Снимка: theins.ru

Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София

„Военните доставки трябва отново да потекат към Украйна в непрекъснат поток, предишните закъснения и неспазените обещания имат сериозни последици”, посочи Столтенберг. Той предлага на срещата на върха във Вашингтон през юли да бъде създадена постоянна структура на НАТО, която да осигури финансирането и редовните доставки на оръжие за Киев. 

По думите на Столтенберг подобна структура ще утвърди по-голямата роля на НАТО в предоставянето на помощ и в обучението на украинските въоръжени сили. „Имаме нужда от солидна, силна институционализирана структура. Временните, краткосрочни доброволни инициативи за помощ са добри, но в дългосрочен план се нуждаем от по-предсказуема и широкомащабна подкрепа за Украйна“, каза той.

Столтенберг не посочи сумата, която новата структура ще управлява, но както Bloomberg съобщи по-рано, генералният секретар на НАТО заяви необходимостта от създаване на постоянен военен фонд от € 100 милиарда годишно. Инициативата трябва да бъде одобрена от всички 32 държави членки на Северноатлантическия алианс. 

Според Politico, на сесията на Парламентарната асамблея в София страните от НАТО са поискали по-голяма яснота от Столтенберг относно този план. Според източници на изданието от Източна Европа, планът на генералния секретар на НАТО изглежда „малко объркващ“. Очакванията са цифрата € 100 милиарда да бъде преразгледана, като основната цел е съюзниците да покажат конкретна подкрепа за Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: