САЩ ще ограничат износа на изкуствен интелект за Китай

САЩ ще ограничат износа на изкуствен интелект за Китай

От "съображения за национална сигурност"

Комисията по външните работи към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ се противопоставя на възможното използване на американски технологии за изкуствен интелект (ИИ) от Китай. С огромно мнозинство те гласуваха за приемане на законопроект, който ще даде на администрацията на президента на САЩ повече възможности за ограничаване на износа на ИИ.

За това съобщава Reuters.       

Законопроектът, подкрепен както от републиканците, така и от демократите, ще даде правомощия на Министерството на търговията по отношение на ограничаването на износа на ИИ и предотвратяването на сътрудничеството на САЩ с проекти, считани за "застрашаващи националната сигурност".

"Нашите водещи компании, занимаващи се с разработка на изкуствен интелект, могат непреднамерено да стимулират технологичния подем на Китай, разширявайки неговите военни и злонамерени амбиции", смята председателят на комитета Майкъл Маккол. "Този закон има за цел да защити чувствителните технологии и да предотврати попадането им в чужди ръце".

Това събитие отразява по-широката стратегия на САЩ за противодействие на китайския напредък в постиженията в областта на ИИ. Вашингтон се опасява, че Китай използва ИИ за намеса в избори, разработване на биооръжия и кибератаки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: