Френската полиция застреля мъж, опитал се да подпали синагога

Френската полиция застреля мъж, опитал се да подпали синагога Снимка: jpost.com

Според запознат източник, „мъжът е бил въоръжен с нож и железен прът“, съобщи AFP

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен потвърди информацията. „Рано тази сутрин в Руан служители на националната полиция неутрализираха въоръжено лице, което явно възнамеряваше да подпали синагогата в града“, пише Дарманен в публикацията си в X/Twitter.

Полицейски източници от северозападния град съобщават, че полицаите са реагирали на сигнал за дим в близост до синагогата. Според тях, „мъжът, въоръжен с нож и железен прът, се приближи до полицаите, които стреляха”. По думите им, мъжът е починал на място.

Позовавайки се на равина в Руан, Jerusalem Post пише, че мъжът е успял да наръга един от полицаите. Според телевизионния канал France 3, около синагогата са разположени пожарни коли, така че пожарът е овладян.

Кметът на Руан Никола Майер-Росиняол поздрави полицаите „за отзивчивостта и смелостта им”, изрази съпричастието си с еврейската общност в града и посочи, че атаката срещу синагогата е шокирала целият град.

През последните дни Руан е разтърсен от насилие. Във вторник въоръжен мъж уби двама полицаи от засада на затворнически микробус, освобождавайки затворника Мохамед Амра, който все още не е открит.

На фона на сухопътната офанзива на Израел в Газа и нарастващото напрежение в Близкия изток, Франция повиши тревогата си за тероризъм до най-високо ниво. Според Associated Press, от западноевропейските страни Франция е с най-много еврейско и мюсюлманско население.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: