Арестуваха един от най-издирваните трафиканти на мигранти

Арестуваха един от най-издирваните трафиканти на мигранти Снимка: ilgazzettino.it

Барзан Маджид, известен и с прозвището си „Скорпиона” е задържан в Иракски Кюрдистан, след журналистическо разследване на BBC

„Специалността” на 38-годишния Маджид и неговата банда е нелегален трафик на хора през Европа с камиони и с лодки през Ламанша към Обединеното кралство. Журналисти на BBC тръгнаха по следите му и се срещнаха със Скорпиона в мол в град Сулеймания. В разговора им той казва, че е транспортирал „може би хиляда, може би 10 000 мигранти - не съм ги броил“. 

Смята се, че бандата на Скорпиона е контролирала голяма част от трафика на хора между Европа и Обединеното кралство в периода 2016 г. - 2021 г. В резултат на международна полицейска операция са заловени 26 от трафикантите, които са осъдени във Великобритания, Франция и Белгия. 

Самият Скорпион обаче избегна ареста и изчезна. Осъден е задочно в Белгия по 121 обвинения в контрабанда на хора, а задочната му присъда в Обединеното кралство е 10 години затвор и глоба от € 968 000.

Според журналистите от ВВС, в телефонен разговор преди срещата им, Маджид не е проявил съчувствие към стотиците удавили се мигранти. „Бог записва кога ще умреш, но понякога вината е твоя. Бог никога не казва „Влез в лодката“, цитират думите му журналистите. 

На срещата им Скорпионът е отрекъл водещата си роля в престъпната организация, но отново е показал, че не се чувства виновен: „Никой не ги е карал насила. Те искаха. Те умоляваха. А после се оплакват…”.

Високопоставен член на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан потвърди, че местните власти са използвали разкритията на BBC, за да открият Маджид и след като разгледат обвиненията срещу него в Ирак, ще обсъдят ситуацията с европейската полиция и прокурори”

Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство (NCA) също потвърди ареста и заяви твърдата си решимост „да разрушим и разбием престъпните мрежи за контрабанда на хора към Обединеното кралство, където и да действат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: