Газпром прогнозира цена от 106-160 долара на газа за Европа

Газпром прогнозира цена от 106-160 долара на газа за Европа Снимка: u24.ru/

Следващата зима ще е студена, което ще повиши търсенето, смятат от компанията.

Газпром прогнозира цена от 106-160 долара за 1000 куб. метра газ за Европа през 2020 г. Руският газов гигант се надява износът на газ за Европа тази година да достигне 170 милиарда куб. метра, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Компанията отбелязва, че вижда признаци на възстановяване на цените на газа на европейския пазар. Фючърсните контракти за зимата вече се търгуват за 160-170 долара за 1000 куб. метра, каза началникът на финансово-икономическия департамент Александър Иванников.

В отчета си компанията посочва, че за първото полугодие на 2020 г. цената за Европа е 110 долара за 1000 куб. м газ. Причина за спадането на спотовите цени не е само коронакризата, посочи още Иванников. Отсъствието на ефективен регулиращ механизъм в газовата сфера, подобен на този от ОПЕК+, оказва също негативно въздействие в условията на рязко падане на търсенето. Това е основната причина, довела до намаление на спотовите цени до равнище под себестойността на доставките на газ в Европа от всички производители на газ в света.

Според прогнозите на компанията следващата зима ще бъде сурова и студена, което ще позволи увеличение на търсенето на синьо гориво. Температурата е един от основните фактори, които определят търсенето и цената на газа на европейския пазар. 

През първата половина на 2020 г. Газпром намали износа на газ за Европа с 18%, до 78,9 млрд. куб. м в сравнение с 96,4 млрд. куб. м година по-рано. Доставките на газовия холдинг за Западна Европа са намалели със 17% до 60 млрд. куб. м. За сравнение: през 2019 г. доставеното количество е 75,3 млрд. куб. м. Компанията съобщи още, че ускорява прилагането на мерки за оптимизиране на разходите, включително намаляване на заемите и на инвестициите. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: